Залужний про мобілізацію: військове командування не робило жодного запиту з конкретними цифрами

Влада
Валерій Залужний, головнокомандувач Збройних Сил України Фото: РБК

Військове командування формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс, але запиту на конкретну цифру мобілізованих не подавало.

Так головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний прокоментував в ефірі телемарафону заяви влади щодо мобілізації 500 тисяч осіб до лав української армії.

За його словами, військове командування не робило жодного запиту з конкретними цифри.

“Військове командування продовжує виконувати функцію із захисту держави і відповідно формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс. Це робиться на постійній основі. Якимось окремим форматом, заходом на Кабінет міністрів чи Верховну Раду ми такого не здійснюємо”, – сказав він.

Здійснюємо свої повноваження відповідно до того функціоналу, яким ми наділені, зазначив Залужний.

“Ми цю цифру (400-500 тисяч мобілізованих – ред.) сформували на наступний рік. Вона враховує покриття поточного некомплекту, який виник. Формування військових частин та прогнозування наших втрат, які ми можемо понести протягом наступного року. Озвучувати цю цифру і яка цифра стосується того чи іншого розділу цих показників я не можу. Це є військовою таємницею”, – пояснив головнокомандувач ЗСУ.

Українській армії потрібні люди, боєприпаси та зброя, щоб продовжувати ведення бойових дій. Головне, щоб люди, які прийшли до війська, могли виконувати поставлені завдання. Питання відстрочок від мобілізації й кого буде призивати держава – не компетенція головнокомандувача Збройних сил, заявив Залужний.

“Мені головне, щоб прийшли люди до війська і могли виконувати поставлені завдання. Хто яку матиме відстрочку або хто яку відстрочку не буде мати, кого буде держава призивати – сьогодні я вважаю, що це не моя компетенція”, – наголосив він.

За його словами, для цього є центральні органи виконавчої влади, котрі визначають, кого призивати.

“Мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси й мені потрібна зброя, щоб продовжити ведення бойових дій”, – додав Залужний.

У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт, що регулює питання мобілізації, військового обліку та проходження служби у війську. Автори проєкту пропонують знизити нижню вікову межу для призову, надати відстрочку від мобілізації людям з інвалідністю І та ІІ груп, а також запровадити розсилку повісток електронною поштою.  

Раніше Командування Сухопутних військ Збройних сил України назвало три категорії громадян, за допомогою яких планують розширити коло тих, кого можуть призвати на військову службу під час мобілізації.