Байден ще на рік продовжив санкції проти РФ через окупацію Криму і війну на Донбасі

Влада
Президент США Джо Байден. Фото: AP

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден продовжив ще на один рік дію надзвичайного стану та пов’язані з ним санкційні обмеження щодо РФ, запроваджені у 2014 році після початку російської окупації Криму та військової агресії РФ на Донбасі.

Відповідний указ президента США опублікований на сайті Білого дому.

Надзвичайний стан у зв’язку із ситуацією в Україні було запроваджено 6 березня 2014 року указом тодішнього президента США Барака Обами. 21 лютого 2022 року його дію було розширено після визнання Росією правосуб’єктності терористичних утворень «Л/ДНР». Додаткові санкції проти РФ були запроваджені також у вересні 2018 року. 

«Дії та політика, про які йдеться в цих указах, продовжують становити незвичайну та надзвичайну загрозу національній безпеці та зовнішній політиці Сполучених Штатів… Тому я продовжую надзвичайний стан на 1 рік», – йдеться в указі Байдена.

Нагадаємо:

  • 23 лютого 2024 року США запровадили наймасштабніший пакет санкцій проти Росії. Президент США Джо Байден оголосив про запровадження 500 нових обмежень за війну в Україні та за смерть російського опозиційного політика Олексія Навального.
  • 13 січня 2024 року Сполучені Штати Америки запровадили нові санкційні обмеження проти Росії. Під санкції, зокрема, потрапили об’єкти військово-промислового комплексу та активи російського міністерства оборони, зокрема – перевізник кортежів Владіміра Путіна.
  • В грудні 2023 року президент США Джо Байден підписав указ про впровадження санкційних обмежень проти проти іноземних фінансових установ, які порушують санкції проти Росії та причетні до операцій, повʼязаних із постачанням для російського оборонно-промислового комплексу.
  • В листопаді 2023 року Сполучені Штати Америки запровадили новий пакет санкцій проти Росії через війну проти України. Під обмеження потрапили банки та розробник дронів «Ланцет».