Під час вибуху автомобіля в центрі Києва загинув боєць чеченського добробата – ЗМІ

Життя

За кермом підірваної машини в центрі Києва знаходився громадянин Грузії Тимур Махаурі. Він помер від отриманих травм.

Про це пише ZN.UА, передає Центр журналістських розслідувань.

Подробиці НП повідомив радник глави МВС Антон Геращенко, назвавши вибух терактом, і розповів про особу загиблого.

«Сьогодні поруч з Бессарабським ринком стався теракт в результаті якого загинув громадянин Грузії Тимур Махаурі», – написав Геращенко.

За його словами, поліцією буде розпочато кримінальне провадження за статтею 115 ч. 2 (Умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя оточуючих способом) КК.

Геращенко зазначає, що, за повідомленнями ЗМІ, Махаурі «був вельми непересічною особистістю».

За його словами, три роки тому Махаурі був затриманий турецькою владою за підозрою у вбивстві відразу п’яти чеченців, які переховувалися в цій країні від російського правосуддя.

«Турецька влада і преса тоді звинувачували його в роботі на Кремль, а турецькі медіа з посиланням на прокурора Ахмета Демірхюйюка повідомляли, що Махаурі найбезпосереднішим чином причетний до ліквідації самого Шаміля Басаєва.» Цей укладений (Махаурі) підготував вантажівка, при вибуху якого в липні 2006 загинув Басаєв. Хоча, звучать і припущення, що Махаурі міг не знати, що вантажівка зі зброєю, відправлений ним Басаєва, чекісти начинили вибухівкою «, – писали ЗМІ», – йдеться в пості Геращенко.

За інформацією радника міністра, інші імена Махаурі – Руслан Папацкорія і Алі дабу.

Геращенко розповів, що стамбульська прокуратура тоді зажадала для нього довічного терміну за «вбивство п’ятьох прихильників чеченських сепаратистів». Двоє з них, Рустам Альтеміров і Заурбек Амрієв, розшукувалися СКР за підозрою в причетності до теракту в аеропорту Домодєдово, а третій – Алі Осаев – був повпредом Доку Умарова в Туреччині.

Махаурі свою провину заперечував і навіть прийшов на похорон своєї жертви і висловлював співчуття родичам, стверджуючи, що він і сам родич убитого, написав Геращенко.

За його даними, Махаурі також добре відомий в Грузії як учасник подій в ущелині Лопота, де у вересні 2012 року грузинський спецназ знищив групу бойовиків, які намагалися перебратися в Дагестан.

Його тоді підтримував заступник міністра внутрішніх справ Георгій Лорткіпанідзе, який говорив, що Махаурі – не терорист і не агент ФСБ, а «патріот Грузії».

При цьому радник міністра не повідомив, воював чи Махаурі в зоні АТО.

Як повідомлялося раніше, в Києві, в районі Бессарабської площі вибухнув автомобіль. За інформацією ЗМІ, постраждала жінка, а також загинув чоловік.

Друг загиблого повідомив, що Тимур Махаурібил членом чеченського добровольчого батальйону імені Джоахара Дудаєва, який воював в зоні АТО.