Комісар ЄС відправила лист міністру юстиції РФ із закликом звільнити Сенцова

Життя
Олег Сенцов в колонії російського міста Лабитнангі 9.08.2018 Фото: Facebook

Комісар ЄС з питань юстиції Вєра Юрова звернулася до російського міністра юстиції Алєксандра Коновалова з закликом негайно звільнити українського режисера Олега Сенцова.

Про це пише Politico, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я б закликала вас переглянути цю справу з гуманітарних міркувань і з урахуванням міжнародних зобов’язань Росії в питаннях прав людини і звільнити пана Сенцова», – йдеться в листі чеського політика.

«Такий жест став би потужним сигналом світу про прихильність Росії дотримання міжнародного права і прав людини», – підкреслила Юрова.

Вона також закликала російського міністра забезпечити доступ до Сенцова представникам української влади, в тому числі українського омбудсмена, і створити незалежну медичну бригаду для забезпечення належного лікування політв’язня.

Верховна Рада висунула на Нобелівську премію миру незаконно засудженого в РФ українця Олега Сенцова, який вже 128 днів голодує в колонії міста Лабитнанагі.

Раніше найбільша фракція Європарламенту – Європейська народна партія номінувала незаконно засудженого в Росії українського режисера, кримчанина Олега Сенцова, який вже 128 днів голодує в колонії міста Лабитнанагі, на премію імені Сахарова 2018 року.

Нагадаємо, 9 серпня з дозволу Олега Сенцова опубліковані його фотографії з російської колонії. Стан здоров’я українського політв’язня, який тримає голодовку з вимогою звільнити всіх українських в’язнів Кремля, знову погіршився, у нього стався третій криз.

14 серпня Олег Сенцов під час зустрічі в колонії з російською правозахисницею Зоєю Свєтовою назвав свій стан «предкритичним».

15 серпня експерти ООН закликали Росію негайно і без будь-яких умов звільнити Олега Сенцова. Вони підкреслили, що життя українського режисера в небезпеці і зажадали надати йому медичну допомогу.

21 серпня вимоги звільнити Сенцова в черговий раз озвучили США і Євросоюз.

Генеральний Секретар ООН Антоніу Гутереш стурбований станом здоров’я незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

Комісія з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу РФ відмовила Людмилі Сенцової, матері Олега Сенцова, в прийнятті до розгляду клопотання про помилування її сина.