У ПФУ розповіли, хто в грудні отримає підвищені пенсії

Життя
пенсий
Фото: Главком

Пенсійний фонд України вже почав виплати пенсій грудня в розмірах, збільшених у зв’язку з підвищенням з 1 грудня 2020 року розміру прожиткового мінімуму. Розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшився з 1 712,00 до 1 769,00 грн. Це стало підставою для перерахунку тих складових пенсійної виплати, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму.

«Це, перш за все, розмір мінімальної пенсії за віком для непрацюючих пенсіонерів, які мають повний страховий стаж. Тим непрацюючим пенсіонерам, які мають значну тривалість страхового стажу та їх пенсії, обчислені з урахуванням набутого страхового стажу та заробітної плати, більше мінімальних, перерахована доплата за понаднормовий стаж, яка визначається у відсотках до розміру прожиткового мінімуму», – уточнили в ПФУ.

У зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму збільшуються такі виплати:

  • мінімальна пенсія особам з інвалідністю внаслідок війни та учасників бойових дій;
  • мінімальна пенсія особам з інвалідністю внаслідок ліквідації аварії на ЧАЕС;
  • мінімальна пенсія за віком непрацюючих пенсіонерів;
  • мінімальна пенсія шахтарям;
  • мінімальна пенсія сім’ям військовослужбовців в разі втрати годувальника;
  • виплати ветеранам війни та членам сімей загиблих / померлих ветеранів війни;
  • виплати жертвам нацистських переслідувань з числа осіб з інвалідністю та членам сімей померлих жертв нацистського переслідування;
  • пенсія за особливі заслуги перед Україною;
  • державна соціальна допомога на догляд за особами з інвалідністю внаслідок війни;
  • надбавка донорам.

У Пенсійному фонді розробили інфографіку з детальним зазначенням сум підвищення пенсій і соцвиплат з 1 грудня по кожній із згаданих категорій.

Зокрема, мінімальна пенсія за віком збільшується на 57 грн, а мінімальна пенсія шахтарів зросте на 171 грн.

В Ощадбанку пояснили, як зняти пенсію, якщо немає банківської карти: якщо у пенсіонера немає пенсійної банківської картки, але гроші надійшли на його розрахунковий рахунок, то їх можна отримати у відділенні банку при пред’явленні паспорта.

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) за послугу СМС-інформування в Ощадбанку оплачують 7 грн на місяць. Крім того, з 1 грудня вони можуть знімати пенсії без комісії у банкоматах та відділеннях банку.

Як повідомлялось, термін дії прострочених платіжних карток Ощадбанку пенсіонерів зі статусом внутрішньо переміщених осіб продовжений поки до 1 січня 2021 року. До цієї ж дати плюс 60 днів після закінчення карантину банк відстрочив для них проходження ідентифікації.

Ощадбанк нараховує в повному обсязі і вчасно усі кошти на рахунки пенсіонерів зі статусом ВПО, які зараз через карантинні обмеження не можуть виїхати з окупованого Донбасу на підконтрольну українській владі територію. Пенсії очікують своїх власників і будуть доступні при першому їхньому зверненні.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк продовжив до 1 січня 2021 року дію платіжних карток переселенців, обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок», через карантин і тимчасові обмеження, викликані COVID-19.
  • Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков зазначив, що пенсіонери з непідконтрольного Донбасу зможуть отримувати пенсії, навіть якщо їх карти Ощадбанку вже прострочені, а вони не можуть перетнути КПВВ через карантин. Рішенням Кабміну знято обмеження щодо верифікації в 60 днів до того, як буде завершено повністю карантин.
  • Ощадбанк пояснив, що продовження дії електронних пенсійних посвідчень (ЕПП), які одночасно є банківськими картками, до 1 січня 2021 року, стосується виключно карток пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО).