На окупованій Запоріжчині мешканців попереджають про побудинкові «передвиборчі» обходи

Південь
«Дострокове голосування» на незаконних виборах у «законодатєльноє собраніє» окупованої Запоріжчині, вересень 2023 р. Фото: окупаційні медіа

Перед виборами президента РФ, які загарбники незаконно організовують на окупованій території Запоріжчини, до кожного її мешканця прийдуть члени так званих «дільничних комісій», нібито щоб роз’яснити «місце, час і спосіб участі у виборах». Насправді це ще один спосіб тиску на мешканців захоплених територій та агітації для участі у фейковому волевиявленні.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на відкриті джерела.

«Члени «виборчих комісій» із 17 лютого розпочнуть побудинковий обхід, вони розкажуть про місця, час і способи участі у виборах», – повідомила пропагандистським ЗМІ очільниця окупаційного «виборчкома» Запорізької області Галина Катющенко.

За інформацією Центру національного спротиву, Кремль погрожує окупаційним адміністраціям тимчасово захоплених регіонів знизити фінансування, якщо на «виборах президента рф» буде низька явка.

Тому росіяни збираються використовувати всі наявні інструменти тиску на мешканців ТОТ для створення картинки високої явки. В тому числі, попередні побудинкові обходи, завдяки яким члени дільничних комісій уточнять списки «виборців» та агітуватимуть їх брати участь у «голосуванні».

Залучать до голосування і росіян, які на момент виборів президента РФ будуть знаходитись на ТОТ. 

За інформацією керівниці «виборчкому», з 29 січня на ТОТ Запоріжчини буде відкрито 19 пунктів, у яких можна буде оформити заяву про участь у «виборах» попри прописку в іншому регіоні. 

На Запоріжчині буде організовано і «дострокове голосування»: члени дільничних комісій будуть збирати голоси кілька днів, відвідуючи помешкання жителів окупованих територій, як це було на попередніх незаконних «виборах».

Мешканці ТОТ, які не отримали паспорт РФ, зможуть проголосувати за іншими документами, що підтверджують особу. Центрвиборчком РФ постановив, що «виборчкоми» в окупованих регіонах України самостійно визначать перелік документів для ідентифікації «виборця». Крім паспорта можуть використовуватися військові квитки, тимчасові довідки, які видаватиме окупаційна адміністрація, документи іноземної держави, водійське посвідчення, тощо.

Згідно ч.5 ст.111-1 Кримінального кодексу України участь у організації  та проведенні незаконних виборів – це кримінальний злочин, який карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter