Добре посиділи: розпитий Путіним і Берлусконі 240-річний херес списали за ціною у 44 рублі

Розслідування

11 вересня 2015 року президент Росії Володимир Путін привіз до Криму свого друга, екс-прем’єра Італії Сільвіо Берлусконі. Візит, як і планували кремлівські сценаристи, привернув величезну увагу світових медіа, але не з тим фокусом, який ними наводився. Під час відвідування експропрійованого Росією після анексії Криму об’єднання «Массандра» стався скандал, який і описували згодом у подробицях усі світові ЗМІ. Догоджаючи гостям, «гендиректор» Яніна Павленко самовільно вилучила зі знаменитої колекції одну з найцінніших пляшок енотеки «Масандра» – Херес-де-ля-Фронтера врожаю 1775 року, який привіз до Криму з Іспанії граф Михайло Воронцов. 2001 року пляшку цього вина з колекції «Массандри» було продано на Sotheby’s за рекордною для хересу ціною – 50 тисяч доларів.

Як свідчать документи, які має Центр журналістських розслідувань, Путін і Берлусконі зі свитою в царських підвалах погуляли знатно – на «дегустацію» було виставлено 31 пляшку колекційного вина. Потім вони були списані керівництвом «Массандри» за сміховинною ціною: розпитий Путіним та Берлусконі 240-річний Херес-де-ля-Фронтера був оцінений у … 44 рублі 12 копійок.

Передісторія скандалу описувалася допущеними до висвітлення візиту Володимира Путіна та Сільвіо Берлусконі ЗМІ так. Екскурсію царськими підвалами Головного заводу «Массандри» для високих гостей проводила Яніна Павленко, призначена «урядом» Сергія Аксенова керувати всесвітньо відомим об’єднанням після свавільного звільнення багаторічного гендиректора – Миколи Бойка.

Павленко привернула увагу Берлусконі згадкою про найстаріші вина колекції, вік яких перевищив дві сотні років. Зокрема, Херес-де-ля-Фронтера врожаю 1775 року. Екс-прем’єр Італії зацікавився та запитав: «Чи можна його пити?». (За деякими цитуваннями прозвучало: «Я хочу випити!»). Яніна Павленко відповіла: «Так» та запросила гостей до дегустаційної зали.

Через кілька днів у російському в російському  виданні «Промислові відомості» вийшла стаття Мойсея Гельмана «Як гендиректор «Массандри» Яніна Павленко вішала «локшину на вуха» президенту Росії», в якій міститься чимало коментарів з приводу очевидних ляпсусів «гендиректорки», яка навіть помилилась у кількості заводів, що входять до складу об’єднання (було названо 16 замість 10). Але найцікавіше – вперше названо вино, яке було запропоновано vip-дегустаторам.

«Як розповів очевидець прийому, Яніна Петрівна від щедрот своїх душевних, але, само собою, державним коштом, відкоркувала одну з цих пляшок і пригостила гостей згаданим колекційним іспанським Хересом. Зауважу, у жовтні 2001 р. на аукціоні Сотбіс у Лондоні пляшку Херес-де-ла-Фронтера врожаю 1775 року було продано за рекордною ціною — 50 тисяч доларів. Дозвіл на продаж дав тодішній президент України Леонід Кучма», — йдеться у матеріалі.

За нашими даними, пляшка залишилася недопитою (херес, все-таки, вимагає розуміння), але для колекції вона була природно втрачена, причому, щонайменше незаконним чином. Як розповіли співробітники заводу, два дні після щастя, що звалилося на неї, Яніна Павленко шукала варіант списання найціннішого ексземпляра колекції, умовляючи чиновників «міністерства майнових і земельних відносин» Криму оформити документи щодо використання вина «для представницьких потреб» заднім числом.

Як випливає з документів, копії яких має в своєму розпорядженні Центр журналістських розслідувань, начальник цеху колекційних вин Олена Батрак у службовій записці на адресу директора «Массандри» Янини Павленко просить дозволу на подачу 31 пляшки вина для «проведення протокольно-організаційних заходів» з нагоди приїзду  президента Путіна. Дати на записці немає, але зазначено – питання узгоджено з міністерством майнових та земельних відносин Криму (вих. №01-09/24425) 11 вересня, тобто вже в день візиту Путіна та Берлусконі на завод.

Massandra_zapiska

І далі Олена Батрак викладає повний список необхідних для заходу вин:

Столове червоне Алушта врожаю 2000 року – 1 пляшка
Столове червоне Алушта врожаю 1990 року – 1 пляшка
Херес Массандра врожаю 1955 року – 2 пляшки
Херес де ля Фронтера врожаю 1775 року – 1 пляшка
Мадера Масандра врожаю 1936 року – 2 пляшки
Портвейн червоний Лівадія врожаю 1952 року – 2 пляшки
Кокур десертний Сурож врожаю 1990 року – 11 пляшок
Кагор Південнобережний врожаю 1987 року – 1 пляшка
Мускат білий Масандра врожаю 1945 року – 10 пляшок
«Використання дегустаційних зразків здійснити на власні потреби підприємства в установленому порядку», – йдеться у службовій записці, підписаній начальником цеху колекційних вин Оленою Батрак, погодженою головним виноробом підприємства Любовію Тарчинською.

На документі – резолюція Янини Павленко.

Screenshot_6

Отже, в ході «дегустації» 11 вересня було розпито 31 пляшку колекційного вина «Масандри». Але ось незадача: товарно-транспортна накладна на транспортування цих пляшок до дегустаційної зали, як випливає з документу, підписаного начальником відділу збуту підприємства В.В. Мітяєвим, була оформлена лише 16 вересня. Тобто – постфактум.

У ній зазначено і вартість усіх списаних пляшок, що збігається з позначками від руки на записці Батрак, увінчаною резолюцією-згодою Яніни Павленко. Так, судячи з накладної, пляшка колекційного вина «Херес-де-ла-Фронтера» врожаю 1775 року коштує стільки ж, як херес «Массандра» врожаю 1955 року та мадера «Массандра» врожаю 1936 року – 44 рублі 12 копійок.

Пляшка столового червоного вина «Алушта» врожаю 2000 оцінена в 40 рублів 64 копійки. По 25 рублів 07 копійок списали червоний портвейн «Лівадія» врожаю 1952 року і Кокур десертний «Сурож» врожаю 1990 року. Мускат білий «Масандра» врожаю 1945 року – 27 рублів 13 копійок, столове червоне вино «Алушта» врожаю 1990 року – 26 рублів, 73 копійки.

Massandra_nakladnaya

Загалом, 31 пляшку колекційних та рідкісних вин було списано посадовими особами «Массандри» на загальну суму 935 рублів 97 копійок.

Скільки вони коштують насправді? Як відомо, раніше НПАТ «Масандра» продавало вина з колекції як на аукціонах, так і через свій Торговий дім. За нашими даними, після анексії Криму та «націоналізації» «Массандри» легально не було продано жодної колекційної пляшки. І тут справа не лише в тому, що «Масандра» потрапила до списків санкцій ЄС, чи в тому, що торгова марка належить державі Україна. Це сьогодні неможливо без дотримання законодавства РФ, а воно взагалі не знає, що таке колекційне вино!

Але законодавство РФ встановлює такий порядок контролю за рухом алкогольної продукції, що для придбання акцизної марки на колекційні пляшки, без якої їх не продати, Яніні Павленко треба було їх відкоркувати, перелити в нові пляшки через спеціальний лічильник (централізований облік спирту) , знову закупорити, отримати та наклеїти російську акцизну марку. І лише тоді продавати. І подавати на дегустацію президенту Путіну та його гостям, до речі, – теж!

Переливати колекційне вино? Це ж дикість та варварство, скажете ви. І злочин. Звичайно, але така логіка дій, встановлена законами РФ.

Але реальну вартість розпитих компанією Путіна та Берлусконі колекційних вин встановити можемо завдяки сайтам і самої «Массандри», і винних інтернет-бутиків, які торгують старими та рідкісними винами.

З Хересом-де-ля-Фронтера начебто все ясно – аукціонну ціну встановив Сотбіс. Проте за 14 років ціна зросла, і, за різними оцінками, становить від 100 до 150 тисяч доларів. Ми знайшли пропозицію ще вище – майже 200 тисяч доларів просить ось цей інтернет-магазин, що торгує винами з колекції «Масандри». Здається, після скандалу його ціна зросте, до того ж, у царських підвалах залишилося лише чотири пляшки цього хересу з енотеки графа Воронцова.

На сайті іншого інтернет-магазину, що торгує колекційними винами самої «Массандри» урожаїв 1923-2000 років, можемо дізнатись, , що Херес Массандра врожаю 1955 року (оцінений у накладній у 44,12 рубля) насправді обійдеться вам у середньому в 800 доларів. До речі, не всі вина, виставлені на стіл Яніною Павленко 11 вересня, можна придбати в інтернет-бутиках, що говорить про те, що їхня кількість обмежена.

Столове червоне вино Алушта врожаю 2000 року (40,64 руб за описом) в інтернет-магазинах продається за 315 доларів. Мадера Массандра врожаю 1936 року – близько 200-300 доларів за пляшку. За пляшку Муската білого Масандра 1945 року в  інтернет-магазинах просять 800 доларів. Вартість колекційної пляшки вина Кокур десертний Сурож 1990, 11 пляшок якого були списані по 25,07 рублів за пляшку, в інтернет-бутиках становить від 100 до 250 доларів.

«Херес Массандра» урожая 1955 года фото mayk-podorozhnyk.com

Херес Массандра урожая 1955 года. Фото mayk-podorozhnyk.com

Як пам’ятаємо, прокуратура Автономної республіки Крим відкрила кримінальне провадження за самовільне вилучення з колекції та відкоркування гендиректором НПАТ «Масандра» Яніною Павленко 240-річного Херес де-ля Фронтера. Провадження відкрито за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу — заволодіння майном в особливо великих розмірах, завдані державі Україна збитки становили близько двох мільйонів гривень.

З урахуванням нової інформації та документів, що публікуються тут, ймовірно, сума збитків збільшиться на порядок, а коло потенційних підозрюваних розшириться.