Лутфіє Зудієва: Репресивний конвеєр – скільком ще звичайним людям з окупованого Криму суди РФ винесуть шалені терміни

Думки
Лутфіє Зудієва Фото: Facebook

Кілька годин тому дитячого тренера та активіста Еміля Зіядінова засудили до 17 років позбавлення волі – за розмови. На волі у нього залишилося четверо хлопчаків, як дві краплі води схожих на батька, пише у Facebook кримська правозахисниця Лутфіє Зудієва.

«Зіядінов вів приховану діяльність щодо створення сприятливих умов до насильницького захоплення влади та насильницької зміни конституційного ладу Російської Федерації», – опублікувала після вироку прес-служба суду.

Кожен такий вирок – це до оскому знайомі паралелі до всіх попередніх, де так само, як і звичайним людям з Криму, виносять шалені двозначні терміни. А прокурори та судді з полегшенням зітхають – ще одна справа на потоці закрита. Більшість останніх засідань вони просто сплять або сидять у телефонах – від нудьги.

Наразі згадалася розмова між кримським правозахисником Різою Ізетовим та російським прокурором Колпіковим. Минулого місяця суд засудив його до 19 років позбавлення волі – також за розмови.

– Мені на згадку можна Вас усіх сфотографувати?
– Так, але тільки звідси, – відповідає Риза.
– Я дозволу запитав, – продовжує прокурор і підходить з телефоном до «акваріуму» з кримськотатарськими активістами.
– Ви замість бізонів на стіни ці наші фотографії розвішуєте?
– Ні, ну че, все-таки спілкувалися більше року!
– Так можна навіть «селфі». Яка це у вас уже група за рахунком?

Колпіков робить фото.

– Якщо всі групи разом порахувати, то виходить 40 з лишком людей.
– А ви не групами, індивідуальний підхід спробуйте!
– Звичайно, кожна людина для мене людина, – завершує прокурор.

Хлопці тоді довго сміялися йому у відповідь. Еміль сьогодні теж усміхався. За ці два місяці у Південному окружному військовому суді пройшло не менше 60 засідань із «кримських справ». Судили щодня, виходить, та не висудили всіх, попереду нові групи заарештованих із Криму – волонтерів, імамів, правозахисників, активістів, та… людей з інвалідністю.

А тепер майже математичне завдання. Скільки ще російських слідчих, прокурорів та суддів знадобиться, щоби змінити тисячі таких людей на нашому півострові? Десятки тисяч їхніх дітей, дружин, батьків?

Ковзанка, конвеєр, репресивна машина – так часто говорять і пишуть мої колеги. А мені все більше це нагадує одне слово – болото. Де силовики і влада вже не мають ніякої розумної, зрозумілої по-людськи мети. Є тільки їм зрозумілий і божевільний шлях.

«Тероризм – це зло, яке повністю суперечить принципам та законам Ісламу. Наша релігія забороняє завдавати будь-якої шкоди мирним громадянам», – із цими словами завершив Еміль свій останній виступ у суді.

Еміль та його хлопчики. Фото/Відео: Кримська солідарність