Бот Василь: як працюють українські ботоферми

Публікації

Це – Василь Бідун – він бот. А точніше, журналіст «під прикриттям», який під час парламентської кампанії працював ботом на одній з київських ботоферм. Це офіс, де створюються фейкові акаунти людей, від імені яких пишуться коментарі в соціальних мережах. На замовлення – і за гроші.

Таким чином, Василь півтора місяці продукував коментарі від акаунтів-фейків під постами у Facebook. Це були сторінки холдингу «Знай медіа», до якого входять сайти: Znaj.ua, Politeka, Akcenty та Hyzer.

«Я прийшов на співбесіду, це була звичайна квартира – три кімнати. заходжу, а там сіро, ще такий день похмурий тоді був. І ці люди сидять за комп’ютерами і мовчать, чоловік 10-15. Там переважно студенти. Судячи з їх розмов особливо глибоко в політиці не розбиралися, а просто прийшли підзаробити гроші», – каже Василь Бідун, журналіст «Слідства.Інфо».

Василь Бідун, журналіст «Слідства.Інфо»

Проте глибоко розбиратися в політиці потреби не було, адже Василь разом з колегами-ботами щодня отримували шаблони коментарів в Телеграмі. Зміст коментаря – залежав від побажань замовника. Але варіанти зазвичай було два: підтримка або критика певної політичної сили.

«Морально було складно, адже я розумів, що зараз фейсбук буде кищити цими коментарями. І складно було писати, бо не звично, але потім якось втягнувся, якщо так можна сказати. Щодо роботи розслідування «Undercover», тобто під прикриттям, хтось може сумніватися в єтичності таких методів роботи, але ми зрозуміли, що інших варіантів отримати необхідну інформацію та зробити якісне розслідування немає», – каже журналіст.

Організація VoxUkraine під час одного з свого досліджень визначила якими характеристиками володіють користувачі – боти.

«Боти пишуть під політичними постами в чотири рази частіше, ніж звичайні люди. Боти набирають коментарі в 15 разів швидше, ніж звичайний користувач. Також, боти не мають реакції під аватарками і тільки в половині випадків вони мають на аватарках зображення людини. Вони також не мають коментарів під власними постами і ще така цікава характеристика – вони мають напарників. Вони ходять в коментарі парами і створюють ілюзії дискусії», – каже Марина Отт, аналітикиня VoxUkraine.

Марина Отт, аналітикиня VoxUkraine

Саме таким характеристикам відповідав бот- Василь. За словами журналіста йому часто доводилося вести дискусію з самим собою. Написати коментар з одного аккаунта, а потім переключитися на інший та відповісти. Перемагав у дискусії прихильник партії замовника.

«Перший акаунт писав позитивне про Гриценка, а другий акаунт писав трошечки погане про Грицнека. Тобто в одному я писав, що Гриценко чесний політик, а в іншому писав: ой, щось я не вірю, що Гриценко чесний політик».

Результатом розслідування став документальний фільм «Я -Бот», який «Слідство.Інфо» разом з «Hromadske» презентували 18 вересня.

У фільмі журналісти з середини показали роботу ботоферми, а також відкрили імена політиків, які ймовірно користувалися послугами агенції.

«Ми коли починали робити цей фільм, ми ставили перед собою дві цілі. Нам здавались вони неможливими, але нам вдалося перше, це показати, як це працює з середини, бо ніхто не мав уявлення. А друге, ми ставили собі ціль показати ринок», – каже Євгенія Моторевська, журналістка «Слідство.Інфо».

Євгенія Моторевська, журналістка «Слідство.Інфо»

Команда «Слідство.Інфо» з’ясувала, що ботоферма на яку влаштувався Василь Бідун, має відношення до піар-агентства Pragmatico. Директором якого є політтехнолог Валерій Савчук.

Колишній народний депутат Єгор Соболєв погодився взяти участь у розслідуванні: за легендою, він хотів найняти ботоферму для розкруттки його нового політичного проекту.

«Я завжди порівнював роботу ботів з проституцією, але зараз я себе ловлю на думці, що це значно гірша справа,тому що ті, хто займається проституцією, вони занепащують своє тіло та душу, а ці люди всіх нас втягують у це. Ботоферми, я це знаю на своєму професійному досвіді, нищать довіру до журналістики, вони нищать довіру до громадської думки, як такої і по великому рахунку, вони нищать демократію», – каже Єгор Соболев, колишній народний депутат.

Єгор Соболев, колишній народний депутат

Серед тих, кого боти підтримували своїми коментарями під час парламентської кампанії, журналісти називають лідерів “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка та партії Голос Святослава Вакарчука, кандидата від Слуги народу Сергія Сивохо та безпартійного Сергія Шахова. Натомість критикували Ігоря Смешка та Віталія Кличка.

«Можливо, для матеріалу, для розслідування, мені би більше хотілося, щоб там все таки прибічники якісь прибічники «русского мира» були. Морально було б більше задоволення про них писати, чим на підтримку Гриценка та Вакарчука. Шкода, звичайно, що вони опинилися у цій історії, але в цьому немає моєї вини, ми показали все як воно є», – каже Василь Бідун.

Журналістка Євгенія Моторевська :

«Пане Анатолію, мене звати Євгенія Моторевська, я журналістка агенції «Слідство.Інфо». Ми би хотіли з вами записати коментар. Тому що ми зверталися до вашої секретарки, але ви чомусь назвали наші питання дилетантськими, але в нас є інформація, що ви і Громадянська позиція під час парламентської кампанії користувалися послугами ботоферми, і нам видається, що це важлива інформація, яка потребує вашої особистої реакції».

Анатолій Гриценко Фото Facebook А .Гриценка

Анатолій Гриценко: я свою реакцію сказав, ще починаючи кампанію і завершуючи її . Тому більше ніж я сказав, я говорить вам не буду. І такі взагалі слова, вони звучать образливо, вибачте».

Звісно, доказів того, що саме лідери вказаних партій були замовниками послуг ботоферми – немає. Але є незаперечний факт – боти працювали на їхні рейтинги. Цікаво , що за 2 тижні до виборів ботам дали команду припинити писати на підтримку партії Гриценка і зосередитись на партії Вакарчука. Політики заперечують, що наймали ботоферму для агітації.

«Я ніколи не думав, що буду брати участь у такому. Ви серйозно? Я що подібний на людину яка буде працювати з ботофермами?», – каже Святослав Вакарчук.

Святослав Вакарчук, народний депутат

Примітно, що напередодні прем’єри фільму-розслідування «Я -Бот» компанія Facebook виявила першу українську ботоферму і заблокувала декілька сотень фейкових акаунтів та груп. Цією ботофермою виявилася та сама агенція Pragmatico в якій і працював Василь Бідун. За підрахунками Facebook, бюджет ботоферми склав 1млн, 600 тис… доларів.

Нагадаємо:

  • Соціальна мережа Facebook призупинила діяльність в Україні акаунтів і груп, які вели скоординовані кампанії по дезінформації.
  • ГО «Інтерньюз-Україна» запустила проект TrollessUA для виявлення та блокування підозрілих профілів в українському сегменті Facebook, які активно коментують, використовуючи мову ненависті, та водночас масово поширюють фейки.
  • Партія «Європейська солідарність» не задекларувала реальні витрати на політичну агітацію в соцмережах під час парламентських виборів 2019 року.