«Не хлібом єдиним». Кого і що возитимуть окупанти Азовським морем

Публікації
Фото: brd24

Налагодження морських пасажирських і вантажних перевезень між портами Азовського моря в Краснодарському краї та окупованих Криму і Приазов’ї потрібні росіянам для покращення військової логістики, а не тільки для вивезення краденого зерна з України. 

До такого висновку дійшов Центр журналістських розслідувань, аналізуючи заяви колаборантів і окупантів у Запорізькій області. 

Останнім часом рашисти марять запуском поромів між Бердянськом та Керчю, інколи навіть згадуються Ялта та порти РФ у Чорному морі. 

За «методичкою», спочатку чергову фантазію обговорюють колаборанти на кшталт Володимира Рогова, а згодом естафету приймають російські чиновники. Звісно, головний меседж — все це робиться для покращення життя людей на «асвабаждьонних» територіях. 

Російський військовий в порту Бердянська, скріншот відео пропагандистів, 14.04.2023 р. 

Російський військовий в порту Бердянська, скриншот відео пропагандистів, 14.04.2023 р.

Та ось, 20 квітня гауляйтер тимчасово окупованої частини Запорізької області Євген Балицький у прямому ефірі, схоже, розбазікав справжні плани своїх кураторів щодо використання порту Бердянська у військових цілях. 

«Порт розвивається, ми зараз навіть готуємо ще один причал, щоб запустити пором, який ходитиме на Керч. Буде і вантажний пором, також ходитимуть пасажирські судна. Вони ходитимуть і на Ялту, і на Керч, щоб скоротити час і доставки вантажів, і переміщення особового складу та цивільних осіб», — сказав зрадник Балицький каналу «Россия 24».

Дійсно, відстань «перемещенія лічного состава» морем від Керчі до Бердянська — близько 160 км, тоді як суходолом — більше 450 км. Так само, приміром, з Єйська навпростець через Таганрозьку і Білосарайську затоки до узбережжя Бердянська — трохи більше 100 км, а по суші від міста до міста — майже всі 500 км. 

Порт Бердянська, як і все місто загалом, росіяни сприймають, як свою військову базу, від початку окупації і донині. 

Проте, перша спроба масштабної ротації і перевезення важкої техніки наприкінці березня 2022 року дорого їм коштувала. 

Рештки БДК «Саратов» біля причалу і памʼятний знак, який окупанти встановили в порту Бердянська, фото із соцмереж, липень 2022 р.

Рештки БДК «Саратов» біля причалу і памʼятний знак, який окупанти встановили в порту Бердянська, фото із соцмереж, липень 2022 р.

«В ході ведення бойових дій втратили корабель десантного з’єднання БДК «Саратов». Втратили особовий склад десантного корабля «Саратов», «Новочеркасск», «Цезарь Куников”», — 24 березня 2023 р. повідомив контр-адмірал, командир Кримської військово-морської бази ЧФ РФ Фелікс Меньков, відкриваючи в Севастополі меморіальну дошку.

Церемонія відкриття меморіальної дошки загиблим на «Саратові» в Севастополі, скріншот з відео пропагандистів, 24.03.2023 р. 

Церемонія відкриття меморіальної дошки загиблим на «Саратові» в Севастополі, скриншот з відео пропагандистів, 24.03.2023 р.

Крім цього, росіяни досі приховують загибель великої кількості морських піхотинців 801-ї бригади, які були вантажем на “Саратові” разом із технікою та боєприпасами. “Новочеркаськ”, “Цезарь Куников” і “Орськ” отримали серйозні ушкодження і на тривалий час були виведені з ладу. 

“Впертість – вивіска дурнів” – ці слова співвітчизника Якова Княжніна сучасні росіяни, напевно, зробили своїм девізом. 

Про створення військово-морської бази в Бердянську окупанти знову заговорили через свою маріонетку Володимира Рогова тільки 6 жовтня 2022 р. – через сім місяців після фіаско з десантним кораблем “Саратов”. 

Розвантаження бронетехніки ЗС РФ із великого десантного корабля Чорноморського флоту РФ «Орськ» у Бердянську, березень 2022 року Фото: РІА Новини

Розвантаження бронетехніки ЗС РФ із великого десантного корабля Чорноморського флоту РФ «Орськ» у Бердянську, березень 2022 року Фото: РИА Новости

«Сьогодні повноцінно функціонують порти у Бердянську та Маріуполі. Плануємо розгорнути у них пункти базування суден, забезпечення аварійно-рятувальної служби та підрозділи судноремонту Військово-Морського Флоту», – 21.12.2022 р. вже доповідав Путіну міністр Сєргєй Шойгу на засіданні колегії Міноборони РФ.

З початку 2023 року про базу ВМФ у Бердянську більше не говорили публічно, натомість, пропаганда акцентувала увагу на вивозі краденого українського зерна і частіше згадувала про налагодження поромного сполучення на Азові. 

27 липня минулого року перший автомобільно-пасажирський пором «Лаврентій» здійснив пробний рейс з Єйська до Маріуполя. Паром може щодня доставляти 700 тонн вантажів, у тому числі до 20 автомобільних фур та понад 130 пасажирів, повідомляла пресслужба підрозділу Міноборони РФ «Оборонлогістика». 

Російський паром «Лаврентій» в порту м. Маріуполь, фото пропагандистів, липень 2022 р. 

Російський паром «Лаврентій» в порту м. Маріуполь, фото пропагандистів, липень 2022 р.

Окупанти обіцяли, що «Лаврентій» вже з 1 серпня почне курсувати щодня. Проте, наступний рейс відбувся 17 серпня. 

 «З російського Єйська до Маріуполя прийшов перший паром: відкрилося пряме сполучення» — ні, це не дежавю, але саме так знову рясніли заголовки на ресурсах російської пропаганди. 

Третій «перший» рейс «Лаврентія» відбувся вже в вересні і він був єдиним справжнім, стверджує телеграм-канал Андрющенко Time:

«Паром «Лаврентій» має стати епічним символом російських досягнень в порту Маріуполя. 

Попри 100 000 гучних анонсів постійного сполучення Єйськ-Маріуполь, він був в Маріупольському порті лише один раз в вересні в тестовому режимі. Пустий. 

Врешті решт окупанти вигадали йому призначення – тягати перепуганих росіян з Керчі на материк. І ані вже дійсно там. 

А що там з маріупольським судоплавством? Нічого».

Проте, з початку 2023 року окупанти взялися активно розчищати акваторію Маріуполя і наприкінці березня порт вже повноцінно приймав судна з вантажем «подвійного призначення». 

Баржа на виході з порту Маріуполя, фото тг-канал «Андрющенко TIME», 23.03.2023 р. 

Баржа на виході з порту Маріуполя, фото тг-канал «Андрющенко TIME», 23.03.2023 р.

Зокрема, 23 березня зафіксовано на виході з Маріупольського порту судно “Калевала”. Це несамохідна плавуча казарма, яка могла перевозити до 400 пасажирів. 

Російська плавуча казарма «Калевала»

А перше цьогорічне судно «РМ 3» класу річка-море з Ростову-на-Дону зайшло в порт Маріуполя 13 квітня. За даними Маріупольського Спротиву, росіяни показово привезли будівельні матеріали, а на зворотному шляху потайки прихопили чергову партію металопрокату зі знищеної Азовсталі.

«Найгірше – це відверта “проба пера”. Якщо порт буде здатний швидко розвантажувати судна, то таке значне скорочення логістики може покращити швидкість та кількість формування військових резервів окупантів, — висловився з цього приводу радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, — Окрім того, з травня 2023 року окупанти планують запустити перевалку вкраденого зерна та насіння соняшника через Маріупольський порт. Після завантаження судна класу РМ (річка-море) будуть рухатись на перевальну платформу в районі Керчі. Де буде проводитись перевантаження на суда більшої вантажності»

Очевидно, вивезення з України якомога більше награбованого наразі є пріоритетом для окупантів. 

На це, приміром, опосередковано вказує візит до Бердянська і Маріуполя міністра сільського господарства РФ Дмитра Патрушева і подальші заяви рашистів про значне збільшення потужностей для перевалки зернових. 

Як результат, з 18 по 23 квітня обидва порти майже синхронно прийняли по 2 морських зерновоза

Російське судно «Астрахань» на причалі в Маріуполі, фото тг-канал «Андрющенко TIME», 22.03.2023 р.

Російське судно «Астрахань» на причалі в Маріуполі, фото тг-канал «Андрющенко TIME», 22.03.2023 р.

Центр журналістських розслідувань і надалі уважно стежитиме за діями російських окупантів на тимчасово окупованому Півдні України. 

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter