У Керчі розвалюються Мітрідатські сходи, «реставровані» за мільярд рублів

Крим
«Відреставровані» Мітрідатські сходи в окупованій Керчі, січень 2024 року. Фото і колаж: stroy-krim.org

Візитівка Керчі, реконструйована російськими фірмами всього три роки тому за понад мільярд рублів, розсипається на очах. Як й інші пам’ятки культурної спадщини України в окупованому Криму, Росія привласнила Мітрідатські сходи і присвоїла їм статус «об’єкту культурної спадщини федерального значення». Це не врятувало пам’ятку від варварського «збереження»: сходи продовжують кришитися, стіни тріскаються та пліснявіють, а оздоблення відвалюється.

Мітрідатські сходи – яскравий приклад гнилого російського «господарювання» та корупції, де на кожній сходинці стоїть барига чи хапуга. Відремонтовані за наказом самого Путіна сходи гучно відкрили в червні 2021 року, та «реставрація» не витримала й півроку.

Великі Мітрідатські сходи після «реконструкції». Фото з сайту «уряду» Криму

Сходи на гору Мітрідат в Керчі, де в античні часи існувало місто Пантікапей, столиця Боспорського царства, були побудовані у першій половині ХІХ століття за проектом італійського архітектора Олександра Дігбі.   

Загрозливі тріщини на Великих сходах з’явились у перший рік російської окупації Криму. У 2015 році проліт сходів обвалився просто під час вистави про царя Мітрідата, і кілька років в окупаційної влади до зруйнованої пам’ятки діла не було. Аж поки на кримські об’єкти не почали виділяти грубі гроші, при цьому підряди на ремонти і реставрацію отримували компанії із Росії. 

У 2018 році масштабне замовлення на відновлення пам’ятки завдяки протекції міністерства культури РФ отримало ТОВ «Меандр» з Санкт-Петербургу. Воно швидко стало тендерним фаворитом і відоме варварською «реставрацією» Ханського палацу в Бахчисараї, провальним ремонтом Історичного бульвару в Севастополі та не менш скандальним будівництвом потворного центру дитячого театрального мистецтва на місці зруйнованого Театру ляльок у Сімферополі. Про розпили «Меандра» на варварських ремонтах кримських пам’яток  під виглядом реставрації ми розповідали в розслідуванні «Гроші – «пітерським», війна – палацам».

У 2019 році після того, як «Меандр» не впорався з підрядом, реконструкцію сходів передали АТ «Баварский дом» – ще одному фавориту Мінкульту Росії.

«Реставрація» Мітрідатських сходів у Керчі, 2021 р. Фото: Youtube Kerch FM

У цьому ланцюжку незаконної реконструкції головної пам’ятки Керчі варто згадати і колишню «міністерку культури» Криму Арину Новосельську, засуджену московським судом на 10 років за обвинуваченням в отриманні хабара у 25 млн рублів від «Меандра» за заступництво в проваваленому замовленні будівництва «Кримського центру дитячого театрального мистецтва».

Аріна Новосельська в Басманному суді Москви, Фото: преслужба Басманного суду

Відразу після її затримання у листопаді 2021 року на Мітрідатські сходи десантувалася комісія з російських силовиків.

Обстеження виявило використання підрядником неякісних матеріалів з підробленими сертифікатами. Представник «Баварського дому» Константин Кононихін обіцяв швидко усунути всі руйнування, запевняючи, що об’єм дефектів складає лише 1% від усіх сходів. Провину за халтурну роботу він переклав на власника сходів – «Дирекцію з централізованого обслуговування та розвитку закладів культури» Криму. Мовляв, проблем не було б, якби виконувались рекомендації з догляду за сходами.

Виїзна комісія на Мітрідатських сходах, 19.11.2021. Фото: kerch.com.ru

«Каміння, яке ми використовували під час реконструкції, натуральне – мармуровий вапняк, тому він і посипався. Ми вже зробили дефектовку, виготовляємо сходинки та будемо міняти. Надалі будемо підтримувати архітектуру в належному вигляді», – сказав Кононихін.

Проте історичні сходи продовжують руйнуватись, хоча під час приймання робіт замовник – «Дирекція» – оцінила їх на «відмінно».

Розкришені Мітрідатські сходи. Фото: КерчьИнфо

«Вазони всі нові, грифони теж. Старі передали в музей. Історичні стіни ми зберегли, відреставрували, й при відвідуванні люди побачать, наскільки це красиво», – сказав  тоді директор «Дирекції» Ілья Алимчев. 

Та мешканці Керчі «красиве» не оцінили та емоційно висловлюються в соцмережах. 

«Що відбувається з історичним місцем міста-героя й візитівкою Керчі. Мітрідатські сходи – це біль! Хто та яким чином доклав свої інженерські здібності в будівництві незрозуміло, хто схвалив та контролює це неподобство в плані здійснених робіт? Матеріал, з якого зібрали Мітрідатські сходи, розриває й кришиться не перший рік, місця розривів та відшаровування замазують шпаклівкою», – цитує мешканку міста КерчьИнфо.

Розкришені Мітрідатські сходи. Фото: КерчьИнфо

Нині «мер» Керчі Святослав Брусаков повідомив, що на обслуговування відремонтованої за мільярд головної пам’ятки Керчі в міський бюджет заклали 1,5 млн рублів. «Дороге задоволення, звісно, утримувати такі об’єкти, але що робити – доводиться», – сказав Брусаков. 

Весь Крим для Росії – дороге задоволення. Але імперський хватальний рефлекс перемагає. Поки що.