Поромник окупації. Севастополь – Київ

Сюжети

Перекидання російських військ та військової техніки для окупації Криму забезпечувалось і цивільними суднами – поромами, що належать компаніям із групи «АнРуссТранс» . Власником суден та Керченської поромної переправи є російський бізнесмен, колишній заступник міністра транспорту РФ Олександр Анненков. Його ж судна мали монополію на перевезення і в Севастополі – між бухтами міста. Анненкову належить також «Севастопольський морський банк», серед засновників якого – київське ТОВ «Техінвестсервіс», яке і досі є діючим. Судна компаній Анненкова працюють у закритих Україною портах Криму. Однак жодна із них не внесена до санкційного списку РНБО.

Отже, людина, компанії якої зіграли одну з ключових ролей в анексії українських територій, продовжує володіти бізнесом в Україні. Ба більше: компанії Олександра Анненкова, що брали участь у перевезенні російських військ до Криму, досі не потрапили під українські санкції – там немає ані Групи компаній «АнРуссТранс», ані ТОВ «Аншип», ані ТОВ «ТИС-Крым».

Сам Анненков у списку персональних санкцій присутній – разом із дружиною Лідією Анненковою, але не через сприяння окупації Криму за допомогою перевезень людей і техніки. Олександр та Лідія Анненкови позначені у санкційному списку РНБО як засновники «Севастопольского морського банку».

АТ «Севастопольський морський банк» – це колишній український банк «Морський», перереєстрований у Севастополі за російським законодавством. Саме «Морський» разом із Чорноморським банком реконструкції та розвитку забезпечив рух грошей у Криму після того, як у травні 2014 року Нацбанк України закрив усі українські банкові установи на півострові. Отже, банк Анненкова послужився окупантам так само, як і його пороми. І це наразі єдиний актив Анненкова, що потрапив до українського санкційного списку.