Прокуратура АРК дасть правову оцінку причетним до переслідування українця Балуха в Криму

Влада

Прокуратура АРК дасть правову оцінку всім причетним до переслідування та винесення незаконного вироку українському активісту Володимиру Балух в окупованому Росією Криму.

Про це заявив прокурор АРК Гюндуз Мамедов, коментуючи рішення «Раздольненського райсуду» півострова про позбавлення волі Балуха, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Прокуратурою Автономної Республіки Крим буде надана належна правова оцінка діям незаконно призначених «слідчих», «оперативних працівників», «прокурорів» та «суддів», які причетні до незаконного переслідування громадянина України Володимира Балуха та винесення, вироку, який є актом не тільки незаконного притягнення до відповідальності за політичними мотивами, а й свідченням дискримінації за національною ознакою, порушенням невід’ємних базових прав людини та грубого нехтування нормами і принципами міжнародного гуманітарного права», – цитує Мамедова прес-служба прокуратури АРК.

Як повідомлялось, 8 грудня 2016 року в окупованому Криму в селі Серебрянка Роздольненського району співробітники ФСБ провели обшуки в будинках українського активіста Володимира Балуха і його матері. Після обшуків активіста затримали. Співробітники ФСБ заявили, що на горищі будинку Балуха нібито виявлені 90 патронів і кілька тротилових шашок.

12 грудня «Раздольненський райсуд» Криму обрав запобіжний захід Балух у вигляді арешту. 14 грудня слідчий пред’явив Балуху звинувачення за ч.1 ст.222 (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і ч. 1 ст.222.1 (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв) КК РФ.

16 березня 2017 року в «Раздольненському райсуді» почався розгляд по суті справи проти Балуха.

1 серпня на судовому засіданні «прокурор» запросив для активіста покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років і один місяць в колонії загального режиму. Захист вказав, що заборонені предмети Балуху були підкинуті і виказав сподівання на його виправдання.

4 серпня «Раздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів. Захист активіста має намір оскаржити вирок.

МЗС України висловило протест у зв’язку з винесеним 4 серпня в окупованому Криму незаконним вироком про позбавлення волі українського активіста Володимира Балуха і вимагає від Росії скасувати це рішення.

Нагадаємо, в червні 2017 року прокурор АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, що здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні виробництва за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові будуть перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).