В Україні вперше відзначають День пам’яті захисників: програма заходів

Життя

29 серпня о 5-ту річницю трагедії під Іловайськом в Україні вперше відзначають День пам’яті захисників України, який 24 серпня заснував Президент Володимир Зеленський.

У Києві відбудеться низка урочистих заходів, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Програма урочистих заходів до Дня пам’яті захисників 29 серпня 2019 в Києві:

09:00 – Заходи, присвячені пам’яті героїв Иловайскої битви. Просп. Повітрофлотський, 6, Зал Пам’яті Міністерства оборони.

10:00 – Фотовиставка від фотокореспондентів – учасників Іловайських боїв: Маркіаяна Лисейка, Олександра Глядєлова, Макса Левіна, Макса Дондюка;

10:00 – Збір-зустріч сімей загиблих і зниклих без вести воїнів, учасників Іловайських боїв і учасників бойових дій, а також всіх свідомих громадян для вшанування Дня Пам’яті Героїв Иловайской битви, які віддали своє життя в боях за мир і незалежність;

11:00 – Пам’ятні заходи на Михайлівській площі. пл. Михайлівська.

11:15 – Початок офіційної частини вшанування Дня Пам’яті Героїв Иловайскої битви.

12:00 – Всеукраїнська панахида за загиблими героями в Иловайскої битві від священнослужителів Православної церкви України Михайлівського Золотоверхого монастиря;

12:30 – Почесна варта і військовий салют від Збройних Сил України та Національної гвардії України на честь загиблих в Іловайської битві. Біля Стіни Пам’яті.

12:45 – Хвилина мовчання за загиблими героями в Іловайської битві;

13.00 – Покладання квітів до Стіни Пам’яті;

15:30 – Фотовиставка волонтера Дмитра Муравського «Обличчя сучасної війни за Україну». Вул. Січових стрільців, 93, кінотеатр «Київська Русь».

16:00 – Допрем’єрний показ художнього фільму режисера Івана Тимченка «Іловайськ 2014. Батальйон «Донбас». Вул. Січових стрільців, 93, кінотеатр «Київська Русь».

  • 24 серпня в День незалежності на ходи гідності Президент України Володимир Зеленський заявив, що підписав указ про встановлення Дня пам’яті захисників України, який відзначатиметься щорічно 29 серпня.
  • 29 серпня відзначається 5-я річниця початку виходу українських військових з Іловайського котла Донецької області. Бої за Іловайськ тривали з 6 серпня по 3 вересня 2014 року.
  • В кінці серпня 2014 року під Іловайськом російсько-терористичні війська оточили добровольчі батальйони, підрозділи МВС і ЗСУ. Українським частинам були запропоновані умови виходу з кільця, але 29 серпня, всупереч досягнутим домовленостям, російські військовослужбовці розстріляли з важкого озброєння колони українських військових.
  • Згідно з попередніми висновками тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин трагедії під Іловайськом, до трагічних подій привели помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генштабу Віктора Муженко напередодні, а також те, що президент не ініціював введення воєнного стану. «В основі причин, які привели до Іловайської трагедії, лежать фундаментальні проблеми у організації оборони країни», – вказувалося тексті документа.
  • Згідно з результатами розслідування Головною військовою прократурою обставин Іловайської трагедії, в результаті якої в серпні 2104 року на Донбасі 366 українських військових загинули, 429 були поранені і 300 потрапили в полон, 158 пропали без вісті, її головною причиною стало пряме вторгнення російських військ на територію України.
  • Правозахисники розкритикували звіт Генпрокуратури про результати розслідування обставин Іловайської трагедії в серпні 2014 року.
  • Як повідомили в Управлінні по зв’язках із громадськістю ВСУ, на окупованому Донбасі 8 військовослужбовців Збройних сил України до сих пір залишаються в полоні бойовиків після Иловайской трагедії в серпні 2014 року.