Олег Сенцов етапований до Москви. Формула «обміну» зросла до «35 на 35»- джерела ЗМІ

Влада
Олег Сенцов Фото: RFE/RL

Українського режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого в РФ, доставили з колонії №8 міста Лабитнангі в Москву, повідомляють РосЗМІ. За даними джерел, в процесі взаємного звільнення утримуваних осіб в Україні та Росії, Олега Сенцова і ще двох політв’язнів можуть звільнити в обмін обвинуваченого в державній зраді українця Кирила Вишинського, який працював на МІА «Россия сегодня».

Про етапування Олега Сенцова до  СІЗО Москви це повідомляє російське державне агентство ТАСС з посиланням на джерело, пише Центр журналістських розслідувань.

«Сенцов етапований з колонії Лабитнангі в Москву. Він міститься в одному зі столичних СІЗО», – сказав співрозмовник агентства, не уточнивши подробиць.

Адвокат Дмитро Дінзе в свою чергу не підтвердив, але і не спростував цю інформацію.

«Прохання не телефонувати мені щодо етапування Олега Сенцова. Я не маю інформації про його етапування. А також поки не знаю, де він буде утримуватися, якщо його дійсно етапували», – написав він у соцмережі.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Ахтем Чийгоз анонсував звільнення утримуваних в Росії українських політв’язнів вже в п’ятницю, 30 серпня.

«Олег Сенцов в «Лефортово». З тієї інформації, що я знаю, в п’ятницю повинні прибути. Всі разом. Але це все настільки імовірно. Я сам пройшов цей шлях, і знаю, що зміни можливі. В цілому, то, що це питання поставлено «на рейки» і буде відпрацьований – це так», – сказав він журналістам після урочистого засідання Верховної Ради в четвер.

Напередодні Київський апеляційний суд замінив запобіжний захід керівнику незареєстрованого підрозділу російського інформагентства МІА «Россия сегодня» – «РИА Новости Україна» Кирила Вишинського , обвинуваченого в державній зраді, з арешту на особисте зобов’язання. За інформацією джерел Центру журналістських розслідувань, Вишинський може поповнити список утримуваних осіб, які будуть одночасно звільнені в Україні та Росії.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Росія і Україна попередньо домовилися про обмін утримуваних осіб за формулою «33 на 33».

Прес-секретар Генпрокуратури України Лариса Сарган повідомила в соцмережі, що Кирило Вишинський підписав згоду на участь у процесі взаємного звільнення ув’язнених і переміщення закордон. При цьому вона назвала звільнення за формулою  «35 на 35». Однак згодом допис був видалений. 

 

22 серпня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив журналістам, що контакти представників Росії і України з обміну утримуваними особами є. З української сторони переговорним процесом займається команда Офісу президента України і курирує особисто Володимир Зеленський, сказав РБК співрозмовник, близький до офісу українського президента.

Нагадаємо:

  • 20 серпня журналіст Вікторія Івлєва повідомила, що адміністрація московского СІЗО «Лефортово» прийняла передачі для українських політичних в’язнів Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба і Миколи Карпюка.
  • 21 серпня адміністрація московського СІЗО «Лефортово» прийняла продуктові передачі для українських політв’язнів Романа Сущенко, Олексія Сізоновіча і Євгенія Панова, що побічно може свідчити, що їх могли доставити до Москви з місць позбавлення волі, повідомила журналіст Вікторія Івлєва.
  • Ольга Скрипник, координаторка Кримської правозахисної групи, повідомила, що політв’язня Володимира Балуха вивезли з колонії №4 міста Торжок до Москви, ймовірно, в СІЗО «Лефортово».
  • 22 серпня Голосіївський райсуд Києва випустив з під арешту обвинуваченого у держзраді члена «Самооброни Криму» Олександра Саттарова, якого планують обміняти на одного з військовополонених українських моряків, захоплених російським військовими поблизу Керченської протоки 25 листопада 2018 року.