У Криму «прокуратура» вимагає збільшити до 9 років заочний термін для глави Меджлісу Чубарова – Полозов

Топ-Новости
Рефат Чубаров і Сергій Аксенов закликають до спокою учасників мітингів біля ВР АРК 26 лютого 2014 року Фото: Arvydas Shemetas

В окупованому Криму так звана «прокуратура» оскаржила вирок «Верховного суду Криму», який заочно засудив голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова до 6 років позбавлення волі за нібито «організацію масових заворушень» 26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту. У «прокуратурі Криму» вважають вирок занадто м’яким і вимагають засудити Чубарова до 9 років позбавлення волі.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов виданню Крим.Реалії.

За його словами, апеляційне подання, підписане «державним обвинувачем» Діаною Євтушенко, з вимогою змінити вирок Чубарову, направлене в Третій апеляційний суд загальної юрисдикції російського Сочі.

«На думку прокуратури, вирок є необґрунтовано м’яким. Прокуратура зажадала виключити з описово-мотивувальної частини вироку вказівку суду на наявність обставини, що пом’якшує покарання Чубарову, а саме позитивних відгуків про особисті якості Чубарова з боку прихильників по об’єднанню громадян – Меджлісу кримськотатарського народу. І зажадала призначити Чубарову покарання у вигляді 9 років позбавлення волі з відбуванням у колонії загального режиму», – розповів Полозов.

Він пояснив, що Третій апеляційний суд в Сочі буде розглядати не тільки апеляційну скаргу захисників, а й апеляційне подання «прокурора».

Раніше стало відомо, що розгляд апеляційної скарги у справі голови Меджлісу Рефата Чубарова призначено на 10:00 16 серпня.

Як повідомлялось, 1 червня 2021 року «Верховний суд» окупованого Криму заочно засудив голову Меджлісу Рефата Чубарова до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму за обвинуваченням у нібито «організації масових заворушень» 26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту.

Нагадаємо:

  • 23 березня 2020 року в Криму «кримське управління Слідкому РФ» порушило кримінальну справу стосовно голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за нібито «організацію масових заворушень» (ч.1 ст. 212 КК РФ) під час проведення проукраїнського мітингу 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК.
  • 1 квітня 2020 року «кримське управління Следкома РФ» заочно пред’явило обвинувачення Чубарову в організації масових заворушень і закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» на мітингу 26 лютого 2014 року.
  • 23 липня 2020 року в «Верховному суді Криму» почався розгляд по суті кримінальної «справи» щодо Рефата Чубарова.
  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.