Боротьба нанайських хлопчиків за ПДФО військових. Юрій Ніколов про те, як не дати розпиляти мільярди

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 19 жовтня 2023 року.

Сьогодні говоримо про гроші – про наші податки і те, як їх витрачає на армію, тобто, на перемогу влада місцева і центральна.

Про ганебні розпили на ремонтах укриттів, доріг і навіть на закупівлі дронів, про корупцію і провалене голосування у Верховній Раді за перенаправлення ПДФО – податку на доходи фізичних осіб, які сплачують військовослужбовці, на потреби армії. Про ці та інші зашквари законодавців та урядовців поговоримо із Юрієм НІКОЛОВИМ, редактором видання наші гроші.

***

За даними уряду, за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну доходи місцевих бюджетів збільшились у вісім разів. Джерело такого щастя посеред війни – податки на доходи військовослужбовців, кількість і заробітні плати яких за час великої війни значно зросли. Майже три сотні мільярдів гривень, які отримали місцеві бюджети, в основному використовуються на усілякі ремонти і благоустрої. І зовсім трошки жертвує на армію.

Президент, Уряд і парламентська більшість пропонують ці кошти перенаправити на потреби ЗСУ насамперед на виробництво і закупівлю дронів та іншого озброєння, а з фонтанами і озелененням, почекати до перемоги. Здавалось би, це ж так очевидно, що податки, які вираховують із доходів військових, мають іти на армію. Але де ж тоді брати десятки і сотні мільйонів для розпилу на місцях із відкатами нагору.

Опозиція, яка провалила прийняття законопроекту №10037, каже, що захищала місцеве самоврядування. Не можна у нього забирати кошти на розвиток. Та хто ж проти, але у місцевих громад є купа можливостей для заробляння грошей, на які можна від гарного життя перекладати безаварійну бруківку. Як місцеві військові адміністрації безоглядно витрачаються кошти, ми розповідали на прикладі ремонтів найпростіших укриттів e Херсон. І тут, яка несподіванка, – виявилось, що центральний уряд і місцеве самоврядування були єдиним цілим.

Бо завдяки постанові Кабміну 1178 можна наймати виконавців замовлень без будь-яких конкурсів, кваліфікаційних вимог, наприклад, щодо досвіду у тому ж ремонті і будівництві чи наявності техніки і кваліфікованих кадрів. Тому замовлення отримали свіжоспечені під закупівлю ФОПи, а роботи виконували інші.

Кажуть, що місцеві адміністрації витрачають кошти і на закупівлю дронів та іншого необхідного армії краму. Закуповують, але точно так же – без конкурсу і з заплющеними на ціни ринку очима.

Про те, як це робить Бердянська МВА, розповідає Сергій Старушко.