Конференція розслідувачів у Києві: синергія, перешкоди та вплив

Відео
Фото: investigator.org.ua

Тринадцята щорічна конференція журналістів-розслідувачів відбулася в Києві 2-4 грудня. Конференція українська, але де факто вона давно є міжнародною. Організовує цей форум ГО «Інститут розвитку регіональної преси» за підтримки міжнародних донорських фондів.

Цьогоріч на конференції були присутніми понад сто учасників і спікерів. У минулі роки кількість гостей доходила до 350, але свої корективи внесла пандемія, тож більша частина учасників перебралася в онлайн.

Фокусною темою 2021 року стала «Колаборація журналістів-розслідувачів: синергія та вплив». Учасники з України та інших країн світу розповідали про те, як створювалися резонансні транскордонні розслідування, як поглибити міжнародну співпрацю журналістів та які публікації стали найбільш відомими у медіапросторі.

Міжнародна співпраця журналістів-розслідувачів найбільш яскраво втілилася в комплексі розслідувань, відомому під іменем Pandora Papers, завдяки якому було виявлено, що 35 колишніх або нинішніх світових лідерів мають офшорні компанії і були причетні до певного виду діяльності, яка, можливо, є незаконною.

Зокрема, до цього розслідування долучилося українське видання «Слідство.Інфо», яке зробило фільм про виявлення лондонських помешкань на 7,5 мільйона доларів, що були придбані через офшорні компанії колег президента Володимира Зеленського. 

Кримський Центр журналістських розслідувань поділився досвідом проведення успішних морських розслідувань. Микита Панасенко розповідав про інструменти відстеження морських вантажних перевезень та суден на прикладі розслідування «Ільменітова схема Фірташа: чеська ланка» та про комунікацію з популярним ресурсом Marinetraffic.

ТО «Розслідування» Суспільного телебачення у 2021 році випустило фільм «Бити.Молитися.Тримати» про примусове утримання людей у реабілітаційних центрах. 

А що далі? Це питання, яке найчастіше чують журналісти-розслідувачі після публікації матеріалів. А далі у роботу мають включатися державні органи — перевіряти інформацію та притягувати до відповідальності винних. 

Детальніше – в сюжеті Микити Панасенка, Центр журналістських розслідувань.