«Свежеотжатый» томатный сок. В Крыму продают краденную продукцию «Чумак» из оккупированной Каховки

Расследования
Макароны, томатный сок и соус «Чумак» в гипермаркете «7М бесцен» Симферополя, август 2023 г. Фото: investigator.org.ua

Продукция предприятия «Чумак», производственные мощности которого были разграблены оккупантами на Херсонщине, появилась в симферопольском гипермаркете «7М безцен». В большом количестве здесь представлены макаронные изделия, томатный сок и соус. Поскольку оккупанты так и не запустили захваченные мощности завода «Чумак» в Каховке, то в продаже, вероятно, продукция из разграбленных складов.

У сімферопольському гіпермаркеті з’явилася продукція розграбованого Каховського підприємства «Чумак». На коробках та упаковках красується такий простий колись, але щемливий тепер слоган «З лану до столу». Всі написи на упаковках — українською. Штрих-код — головний маркер будь-якого товару для визначення країни походження — починається з цифр 482, тобто, коду України в міжнародній системі EAN.

Спагеті «Чумак» у гіпермаркеті «7М безцен» Сімферополя, серпень 2023 р. Фото: investigator.org.ua

Уся ця продукція, як свідчить маркування, виготовлена у 2021 і 2022 роках.

Наприклад, томатний сік, який з’явився в продажу в сімферопольському гіпермаркеті, виготовлений у серпні 2021 року. А це означає, що окупанти просто вкрали його зі складів підприємства. Тож тепер це «свіжовіджатий» томатний сік у обох сенсах цього слова.

Томатний сік «Чумак» у гіпермаркеті «7М безцен» Сімферополя, серпень 2023 р. Фото: investigator.org.ua

В продажу в Сімферополі також є соус «Краснодарський». Він виготовлений 18 лютого 2022 року — за шість днів до повномасштабної війни. Тож, соус теж крадений.

Томатний соус «Чумак» у гіпермаркеті «7М безцен» Сімферополя, серпень 2023 р. Фото: investigator.org.ua

Така ж історія і з макаронними виробами їх теж вкрали. Деякі з них  виготовлені у вересні 2021 року, відтак термін їхньої придатності закінчується менш ніж за місяць. Можливо тому в Сімферополі їх продають дешевше, ніж макарони російських виробників, — велика 700-грамова пачка у цьому маркеті коштує лише 67 рублів.

Спагеті «Чумак» у гіпермаркеті «7М безцен» Сімферополя, серпень 2023 р. Фото: investigator.org.ua

У виробниках спагеті значиться турецька компанія «Мутлу Макарнасілік Сан ве Тік А.С.» Виробництво макаронів-довгорізів на заводі у Туреччині «Чумак» почав ще до повномасштабного вторгнення. В компанії це пояснювали відсутністю в Україні необхідної якості муки із твердих сортів пшениці. «Дельта Вілмар», що володіє компанією «Чумак», у 2020 році повідомляла про готовність інвестувати у вирощування таких сортів пшениці, аби локалізувати виробництво цих макарон в Україні.

Спагеті «Чумак» у гіпермаркеті «7М безцен» Сімферополя, серпень 2023 р. Фото: investigator.org.ua

З початком вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року «Чумак» зупинив виробництво у Каховці Херсонської області. «Вторгнення росії в Україну, тимчасова окупація Херсонької області та міста Каховка призвели до втрати контролю з боку ПрАТ «Чумак» над виробничими потужностями. ПрАТ «Чумак» не несе відповідальність за будь-які процеси на заводі, який розташований у тимчасово окупованому місті Каховка», — сказано в заяві компанії.

Гендиректор «Чумака» Андрій Левчук повідомляв раніше в інтерв’ю Forbes.ua, на початок травня 2022 року на складах компанії в Каховці знаходився піврічний запас томатних соусів, кетчупів та іншої продукції, яку продавали на окупованій території.

За словами співрозмовників ЦЖР у Каховці, на початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну склади готової продукції компанії «Чумак» були «забиті під зав’язку». 

«Компанія як могла збувала тоді свою продукцію на вже окупованій Херсонщині. 1 червня 2022 року  «Чумак» остаточно захопили російські військові, Євгеній Орлов з «ДНР» і Володимир Леонтьєв, гауляйтер Нової Каховки і Каховського району. На той момент на складах  було дуже багато готової продукції. Саме її окупанти почали вивозити і збувати за готівку», — розповіли мешканці Каховки.

Вони вважають, що в Криму продається вкрадена продукція ТМ «Чумак», вироблена ще до повномасштабної війни. Тим більше, що макарони і соки мають достатньо великий термін придатності, на відміну від кетчупів і майонезу. Загалом, за даними компанії, до рук окупантів і їхніх посіпак потрапило готової продукції «Чумака» і сировини вартістю щонайменше 36 млн. грн.

Однак якісь процеси на заводі таки тривали. Серед макаронів, які продаються в Сімферополі, є виготовлені вже після окупації Херсонщини. Приміром, на пачці «Павутинки» датою виготовлення значиться 26 червня 2022 року. А ці «Спіральки», якщо вірити даті на упаковці, виготовили 3 липня 2022 року.

Макарони «Чумак»,виготовлені після окупації Херсонщини, у гіпермаркеті «7М безцен» Сімферополя, серпень 2023 р. Фото: investigator.org.ua

Не виключено, що колаборанти, які захопили завод «Чумак», розфасовували вже готову продукцію в упаковку, на якій ставили «свіжі» дати виробництва. Також вони могли переупакувати макаронні вироби зі складів, термін придатності яких добігав кінця.

На початку жовтня 2022 року окупаційна адміністрація РФ у Херсонській області  вже офіційно передала експропрійований завод ПрАТ «Чумак» у «тимчасове управління» ТОВ  «Олива групп» (ІПН 1229100009115), зареєстрованому у липні 2022 року в окупованому Сімферополі, по вулиці Глінки, 61А, офіс 65. Ця фірма має основним видом діяльності переробку і консервування м’яса, а в додаткових — переробку овочів та фруктів та торгівлю.

Засновником і директором цієї ТОВки є Пучков Валерій Валерійович, ймовірно, громадянин України, оскільки російський індивідуальний код платника податків отримав після окупації Криму в податковій інспекції м.Ялта. Він же є єдиним засновником і керівником ТОВ «Титан групп», зареєстрованому в той же час і за тією ж адресою, що і «Олива групп». Основний вид діяльності — видобуток та збагачення залізних руд, однак дані про отримання відоповідної ліцензій в росреєстрі відсутні.

Обидві компанії не подали дані про сплачені податки і фінансові звіти, що може означати про фіктивну діяльність юросіб, або ж про те, що реальні власники — особи, яким можна начхати на закон.

У лютому 2023 року ЦЖР повідомляв, що «Олива Групп» так і не змогла відновити діяльність  заводу компанії «Чумак» у Каховці.

«Окупанти дуже хотіли запустити виробництво на «Чумаку», однак так і не змогли. Вони не мають необхідного програмного забезпечення, зокрема, SAP – загальної системи контролю за виробництвом і його якістю. Також вони не змогли підібрати персонал, який зміг би справитися з виробничими лініями з випуску кетчупів. Крім того, для запуску ліній, які перебували в простої більше ніж півроку, потрібен код від заводу-виробника. Звісно, що незрозумілим особам, які називають себе новими «господарями» компанії «Чумак», виробник ліній ніколи не надасть необхідних даних», – на умовах анонімності розповідали співробітники ПрАТ «Чумак».

Тож крадіям, якими є нові управителі заводу, нічого не лишається, як продавати крадене. Але це не звичайний загальнокримінальний злочин. Привласнення майна цивільних осіб в умовах міжнародного збройного конфлікту і на окупованій території представниками окупуючої країни є воєнним злочином. Без строків давності.