Пожежі на Півдні, відбудова житла на вільній Херсонщині, бункер для Герасімова у Бердянську та крадена продукція «Чумака» у Криму: огляд подій за тиждень

Новини
Валерій Герасимов на ТОТ Запорізької області, 01.08.2023. Фото: скріншот з відео пропагандистів

Огляд найважливіших новин за тиждень, 14-20 серпня 2023 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України, а також Криму.

Херсонська область

За даними британської розвідки, Сили оборони України створюють нові невеликі плацдарми на лівобережжі Херсонщини. Росіяни змушені вирішувати: зміцнювати цей район чи перекидати війська до основних ділянок контрнаступальних операцій ЗСУ.

***

Одного з найвідоміших любителів «русского міра» в Новотроїцькій громаді Генічеського району Херсонщини, 62-річного гауляйтера села Дивне Юрія Ларіна російські окупанти вигнали з роботи. Підставою для цього стала його причетність до масових грабежів у селі. Замість Ларіна новим гауляйтером села став нікому тут не відомий «гастролер» із Джанкоя, який переважно сидить у Новотроїцькому. Фактично ж Дивним зараз керує подружжя місцевих колаборантів Жанни і Аркадія Францевих.

***

Південь у вогні. На окупованих територіях Херсонщини та Запоріжжі вирують степові пожежі, які виникають через обстріли. Центр журналістських розслідувань зібрав супутникові знімки, на яких видно наймасштабніші займання на окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей.

Наслідки пожежі на о.Джарилгач на знімках супутника Sentinel-2, 09.08.2023 р.

***

Група у смугастих піжамах. Центр журналістських розслідувань ідентифікував поранених бойовиків херсонського незаконного збройного формування – так званого «Добровольчого батальйона ім. В.Ф.Маргелова».

“Сенатор” Константін Басюк з пораненими бойовиками НЗФ в Севастополі Фото: соцмережі

***

Російські окупанти після проведення ремонту 16 серпня знову запустили рух автотранспорту Чонгарським мостом на адмінкордоні з окупованим Кримом, який разом з мостом через Арабатську протоку був пошкоджений 6 серпня ракетним ударом ЗСУ.

***

32-річний Руслан Чуприна, донедавна законний староста Ушкальського старостату Верхньорогачицької селищної громади Каховського району Херсонщини працює на окупантів гауляйтером Ушкалки і Бережанки. З загарбниками співпрацює і його мати, 57-річна Лариса Чуприна.

***
Російські війська 16 серпня 78 разів обстріляли Херсонщину з мінометів, артилерії, танків, РСЗВ «Град», БПЛА та авіації, внаслідок чого одна людина загинула, ще сім отримали поранення.

***

СБУ 17 серпня повідомила про підозру в колабораційній діяльності 31-річному херсонцю Артему Лагойському. Цей колишній ютубер на прізвисько «Бидло» і герой публікацій ЦЖР, працював на окупантів «виконуючим обов’язки першого заступника міністра культури Херсонської області».

***

30-річний Владислав Новосад з позивним «Петрович» і 31-річний Євген Латишев на прізвисько «Кащей» з міста Харцизьк Донецької області отримали від СБУ підозри в жорстокому поводженні з цивільним населенням. Вони вимагали 4 млн доларів, знущалися і жорстоко катували фермера з Миколаївської області на території села Краснолюбецьк Калинівської селищної громади Бериславського району Херсонщини.

***

Служба безпеки України повідомила про підозру у вчиненні воєнних злочинів окупаційному коменданту Херсонщини Віктору Леонідовичу Бедрику,  якого першим у квітні 2022 року  ідентифікував Центр журналістських розслідувань. Полковник Бедрик підозрюється у незаконному ув’язненні і катуванні щонайменше 12 цивільних осіб. 

***

Російські війська 19 серпня 77 разів били по Херсонщині з мінометів, артилерії, танків, РСЗВ «Град» та БПЛА, внаслідок чого одна людина загинула, ще одна отримала поранення.

***

На звільненому від росіян правобережжі Херсонщини зруйновано або пошкоджено третину житлового фонду, а деякі села просто вщент знищені окупантами. Проте люди продовжують тут жити, виховувати дітей та вірити, що з часом вони зможуть відновити свій довоєнний побут. Про віддалені сільські громади Херсонщини зараз говорять мало – увага прикута до обласного центру та інших великих міст регіону. А між тим, тут буяє життя. Головне завдання для селян – хоча б частково зробити ремонт у своїх будинках до настання холодів. Велику надію покладають на державну допомогу, та не завжди ці сподівання справджуються.

***

Російські окупанти 20 серпня вдарили з артилерії по селу Золота Балка Новоолександрівської громади на Херсонщині, внаслідок чого був поранений 69-річний чоловік.

***

Запорізька область

Організації російських партій, незаконно утворені на окупованій частині Запорізької області, подають документи до «виборчих комісій» для участі у виборах до окупаційних органів. Росіяни запланували проводити їх протягом десяти днів у вересні 2023 року. Обиратимуть «депутатів» в «законодатєльноє собраніє» та місцеві окупаційні органи влади. В цей же час у парламенті РФ обиратимуть губернаторів ТОТ Запорізької та Херсонської областей, та голів Донецької та Луганської областей. При всіх потугах Кремля демонструвати «мирне життя» на окупованому півдні і масову підтримку місцевого населення, російські партії не оприлюднюють списки кандидатів з «нових територій», а паспорт РФ у «виборців» на дільницях не вимагатимуть. Центр журналістських розслідувань зібрав інформацію про підготовку до псевдовиборів на окупованій частині Запорізької області.

Партконференція “Единой России” в Мелітополі. Фото: Телеграм Галина Данильченко

Поки українські війська метр за метром звільняють територію на Мелітопольському та Бердянському напрямках, Росія розширює оборонні лінії другого ешелону та будує нові укріплення на ТОТ Запоріжчини, а також продовжує перетворювати річки на природні перепони для наступу ЗСУ.

***

Перший заступник міністра оборони РФ і начальник Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації Валєрій Герасімов вперше з’явився публічно поза межами Росії після так званого «заколоту Пригожина». 1 серпня російські пропагандисти, а за ними і українські ЗМІ, повідомили про те, що Герасімов відвідав передовий пункт управління окупаційної армії на Запорізькому напрямку. Центр журналістських розслідувань з’ясував, де саме розташований бункер, в якому показали генерала, а також, коли саме Герасімов відвідував тимчасово окуповану територію України. 

***

Вища кваліфікаційна колегія суддів РФ продовжує формувати незаконні судові органи на нових захоплених територіях. Наразі відбувається процес видачі рекомендацій кандидатам в окупаційні «суди» різних інстанцій на ТОТ Запорізької області. 

***

Росія продовжує системну мілітаризацію дітей на окупованих її армією територіях України. У селі Костянтинівка Мелітопольського району окупанти відкривають перший на нових захоплених територіях «кадетський» клас. Спеціальні заняття  для школярів проводитимуть військовослужбовці та співробітники управління Росгвардії у  Запорізькій області.

***

АР Крим і Севастополь

Розкопуючи історію сімферопольської  компанії  з виробництва безпілотників, засновану українськими громадянами – колаборантами окупантів, команда Центру журналістських розслідувань вийшла на цілу мережу підприємств у трьох країнах. Мова про ТОВ «Робоавиа», що розробляє і випускає виробляє безпілотники типу «літаюче крило» і має виробничі майданчики в окупованому українському Криму, Казахстані та Росії. Компанія «Робоавиа» поки що не отримала замовлення від Міноборони Росії, але дуже його прагне. І, думаємо, це їй вдасться, адже  в минулі роки її засновники напрацювали канал для отримання західних комплектуючих в обхід санкцій, а нинішні бенефіціари вкладають півмільярда рублів у будівництво нового заводу в Ростовській області.

***

ФСБ затримала чоловіка, який нібито передавав СБУ дані про військові вантажі російської армії у Криму.

***

Стосовно незаконно арештованої в РФ громадянки України Леніє Умерової, яку ФСБ підозрює у нібито «шпіонажі», призначена на судово-психіатрична експертиза. Російські силовики затримали Умерову на початку грудня 2022 року після перетину грузино-російського кордону, коли вона окружним шляхом їхала з Києва до окупованого Криму до батька, який страждає від онкологічного захворювання.

***

Прокуратура АР Крим та Севастополя повідомила про підозру вже 736 державним зрадникам з окупованого Криму, які вирішили співпрацювати з ворогом. До суду скеровані 344 обвинувальних акти.

***

Рідні незаконно засудженого 64-річного кримчанина Олега Приходька розповіли про психологічний тиск на політв’язня в російській колонії №2 Краснодарського краю, де чоловік відбуває незаконне «покарання».

***

Міністерство оборони РФ заявило, що в ніч проти 19 серпня ППО нібито збила над окупованим Кримом переобладнану українську ракету комплексу С-200.

***

Продукція ПрАТ «Чумак», виробничі потужності якого були розграбовані окупантами на Херсонщині, з’явилася в сімферопольському гіпермаркеті «7М безцен». У великій кількості тут представлені макаронні вироби, томатний сік та соус. Оскільки окупанти так і не запустили захоплені потужності заводу «Чумак» у Каховці, то в продажу ймовірно – продукція з розграбованих складів.

Макарони, томатний сік та соус «Чумак» у гіпермаркеті «7М безцен» Сімферополя, серпень 2023 р. Фото: investigator.org.ua

***

За інформацією правозахисників, у тимчасово окупованому Криму зазнають переслідувань щонайменше 24 члени релігійної організації «Свідки Єгови».