Тероборона Херсонщины: трудный путь от «бумажной» к профессиональной

Публикации
Фото: investigator.org.ua

1 января этого года в Вооруженных силах Украины появился новый род войск — Территориальной обороны (ТрО). А что же было раньше? А все, что угодно: 10 лет назад в систему терробороны записывали внутренние войска, милицию и СБУ. После начала агрессии России против Украины на Востоке мобилизованные подразделения ТрО подчинили командованию АТО, были они и на границе с оккупированным Крымом. Затем их перебросили в состав бригад Сухопутных войск. А при областных и районных военкоматах предусмотрели формирование, соответственно, батальонов и отрядов обороны. И снова машинка не поехала, потому что вся тероборона была в основном только на бумаге. В 2020 году в структуре Сухопутных войск было создано Командование терробороны. Постоянный состав войск Теробороны составлял аж 580 человек.

В последние годы Центр журналистских расследований информировал о жестких дискуссиях о том, какой должна быть территориальная оборона, в составе чего и под чьим началом. А больше всего копья ломались вокруг добровольческих подразделений. Никакая власть не хочет, чтобы граждане вооружились и сопротивлялись самостоятельно. Следовательно, и нынешний вариант ТрО оказался максимально централизованным, а привлечение добровольческих подразделений планируется только на последнем, третьем этапе формирования терробороны.

Из каких составляющих создается система терробороны? Первая – Силы специальных операций. Именно они отвечают за создание сети сопротивления – подполья и партизанского движения. Второй уровень — резервисты, то есть, гражданские, которые заключили контракт с ВС и в час икс вступят в строй. Предусмотрено формирование 29 бригад терробороны, в которые входят 160 батальонов.

Перші осередки територіальної оборони на Херсонщині почали формуватися ще в перші роки агресії Росії проти України, їхнім ядром стали місцеві громадські активісти, представники патріотичних політичних сил та Самооборони. Проте тільки зараз, після набрання чинності закону «Про національний спротив», система тероборони нарешті отримала зрозумілий вигляд і має перетворитися у вагому військову силу.

На Херсонщині триває процес формування 124-ї окремої бригади територіальної оборони (ТрО), підпорядкованої оперативному командуванню «Південь».

До складу бригади входять шість батальйонів ТрО, що базуються в Херсоні, Каховці, Білозерці, Скадовську, Іванівському та Генічеському районах.

Збори тероборони у Херсонські області Фото: investigator.org.ua

Окрім професійних військових у відставці та ветеранів російсько-української війни до ТрО можуть долучитися усі охочі, без урахування попереднього військового досвіду і обмежень за віком та станом фізичного здоров’я. Та є важлива умова — тероборонівці мають підписати контракт з Міноборони.

До складу тероборони віднині входять дві категорії військовослужбовців: перші, підписавши контракт, несуть службу постійно, але більша частина живе звичайним життям та має з’явитися до військової частини лише за умов зовнішньої агресії.

Такий принцип формування загонів тероборони є зручним і для ветеранів війни, які повернулись до мирного життя.

Максим Негров — колишній університетський викладач права і учасник бойових дій. У 2014-му пішов на фронт, три роки служив за контрактом у морській піхоті.

Після звільнення в запас відкрив власний бізнес та керує популярною в місті піцерією, яку заснували ветерани-АТОвці. Але будь-якої миті готовий знову взяти зброю в руки.

Максим Негров, ветеран АТО, підприємець  Фото: investigator.org.ua

«Серед нас є такі, хто має основним фахом цивільні спеціальності. Та вони кажуть: будь ласка, держава може на мене розраховувати. Тобто, в час війни викликайте нас, ми боронитимемо нашу державу від зовнішнього агресора», — легко пояснює перехід із мирного життя у воєнне Максим Негров.

На думку ветеранів АТО, новий принцип організації тероборони дозволить уникнути участі в ній небажаних елементів. Минулого року ми розповідали, що на Херсонщині до навчальних стрільб тероборонівців залучали  учасників проросійських акцій — соратників Медведчука і Ківи, а також бійці угрупувань, що забезпечували силову підтримку екс голови облради Мангера, обвинуваченого в організації вбивства Катерини Гандзюк. Тепер же участь у заходах тероборони херсонців, які не пройшли перевірку перед підписанням контракту, має бути виключена.

У Херсонській держадміністрації стверджують, що формування управлінь бригади та батальйонів в області вже на фінішній прямій. За кілька тижнів цей процес завершиться стовідсотково і ці нові бойові одиниці зможуть повноцінно функціонувати.

За словами Миколи Якименко, заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації, Н[b]а даний час формується, перш за все, управління бригади та управління батальйонів. Зараз вони укомплектовані на 92%.

Микола Якименко, заступник голови Херсонської ОДА  Фото: investigator.org.ua

Зі слів посадовців та на папері процес формування територіальної оборони на Херсонщині виглядає задовільно. Але, як це часто буває в нашій державі, кожна новація має пройти через жорна бюрократії та бездіяльності місцевих чиновників.

Проблеми виникають у, здавалось би, найпростіших питаннях. Батальйон тероборони в обласному центрі зараз фактично знаходиться без власного приміщення, адже школу в селі Наддніпрянське, де військовослужбовці мають нести службу, досі не передали на баланс Міністерства оборони.

28 січня 2022 року міська рада Херсона прийняла два рішення. Одним було ліквідовано як юрособу Наддніпрянську загальноосвітню школу, що не працювала ще з 2011 року. Іншим рішенням депутати дали згоду на передачу приміщення школи та прилеглої території в оренду на 5 років для розміщення підрозділу бригади тероборони. Але начебто через халатність когось з чиновників міськради рішення про ліквідацію навчального закладу неправильно оформили, тож воно потребує повторного голосування вже на наступній сесії 25 лютого.

Депутат міськради Херсона Андрій Калита вимагає притягнути винних чиновників до відповідальності за диверсію.

«Ми сьогодні стоїмо на порозі можливого вторгнення Російської Федерації в Україну. Розміщення загону територіальної оборони — запорука безпеки наших містян. Я звернувся з депутатським зверненням до Херсонського міського голови дати відповідне доручення виконавчим органам міської ради, знайти винну особу та притягнути до відповідальності. У вчинку цієї посадової особової громадськість міста вбачає диверсію», — написав  Андрій Калита на своїй сторінці у Фейсбук.

Андрій Калита, депутат Херсонської міськради  Фото: facebook.com/padreka

Між тим мало просто передати приміщення військовим — його ще треба відремонтувати і обладнати кімнати для зберігання зброї та секретної частини.

Комісар Херсонського обласного військкомату  Олександр Зіньковський у відеозверненні зазначає, що розрахунок коштів для обладнання кімнат зберігання зброї, боєприпасів і режимно-секретних органів  управління бригади і  192-го батальйону ТрО уже проведено. Тож військовий комісар сподівається, що упродовж тижня договір оренди на приміщення дляуправління бригади і батальйону тероборони в Херсоні все ж таки буде підписано.

Однак публічної реакції від міського голови Ігоря Колихаєва на цю скандальну ситуацію так і не було. Повертаючись з Конгресу місцевої та регіональної влади у Харкові, де одним із головних питань було якраз формування тероборони, херсонський голова розмірковує на свой сторінці в соцмережі: мовляв, так, нам треба обороняти свій суверенітет, але при цьому думати про майбутнє.

Зазначимо, що після проміжних парламентських виборів прикордонна з окупованим Кримом область фактично опинилась під владою однієї регіональної політичної сили — партії «Нам тут жити» Ігоря Колихаєва. Головну частину партійців партії складають великі землевласники, яких особливо мала б хвилювати захищеність їхнього бізнесу. З іншого боку серед членів партії Колихаєва багато вчорашніх регіоналів, які за допомогою зміни партквитка забезпечили собі присутність у владі і вплив на прийняття рішень.

Можливо з цим і пов’язане помітне ігнорування навчань ще колишньої, «непрофесійної» територіальної оборони з боку міської та обласної влади від «Нам тут жити». Для прикладу, якщо у 2018 році тероборонівці з периферійних районів області запрошувались на стрільби раз на місяць, то у 2020 — раз на кілька місяців. А ось останні подібні навчання тероборони відбувались на Херсонщині ще влітку минулого року.

Тепер періодичність та складова навчань, як і формування підрозділів тероборони — справа військового командування. Водночас фінансування системи, а, отже і її стійкість, залежить від місцевого самоврядування.

Збори тероборони у Херсонській області  Фото: investigator.org.ua

Зазначимо, що попри заяви чиновників  Херсонської ОДА, проблеми з приміщенням для батальйонів територіальної оборони виникли не тільки в самому Херсоні. Наприклад, приміщення колишнього дитячого садка в селі Придорожнє, яке місцева влада надала для управління батальйону ТрО Генічеського району, абсолютно непридатне для використання не тільки за «убитістю» будинку, що  потребує капітального ремонту, а за площею. Відтак генічеським тероборонівцям, як запевнили ЦЖР в районній держадміністрації,  зараз активно шукають іншу базу для дислокації. Скоріш за все — у самому Генічеську, а не в приміському селі. 

 

Приміщення колишнього дитячого садка в селі Придорожнє, надане для управління батальйону ТрО Генічеського району Фото: investigator.org.ua

Програмою розбудови територіальної оборони Херсонської області на 2020 – 2022 роки було передбачено всього 37 мільйонів 751 тисяча гривень, левова частина яких мала надійти із державного бюджету на створення постійно діючого Херсонського регіонального центру територіальної оборони.

15 лютого 2022 року на позачерговому засіданні сесії  обласної ради до програми розбудови ТрО Херсонщини внесли зміни — додали 2,2 млн гривень з обласного бюджету. Цих коштів, як вважають депутати, має вистачити для обладнання кімнат для зберігання зброї, боєприпасів та таємних документів у місцях постійної дислокації семи підрозділів територіальної оборони Херсонщини.

Для порівняння: одеські колеги депутатів Херсонщини виділили для облаштування місць дислокації підрозділів ТрО в області 20 мільйонів гривень.

Відеоверсію матеріалу дивіться тут: