Вина «Массандры» в обход санкций

Расследования
Фото: investigator.org.ua

В украинских интернет-магазинах можно приобрести вино производства «национализированных» Россией НПАО «Массандра» и завода «Новый свет», в отношении которых действуют санкции ЕС и США. Руководство «Массандры» сообщает об «экспорте» вина в «народные республики ДНР и ЛНР». Вероятно, что из оккупированного Крыма вино незаконно ввозят в ОРДЛО через неконтролируемый участок украинской границы с РФ, а уже оттуда бутылки с российскими этикетками попадают на свободную территорию Украины.

Центр журналистских расследований купил в интернет-магазине бутылку массандровского вина урожая 2016 года, разлитого в прошлом году. Спойлер: ответственности за нарушение санкций и запрет ввоза товаров с оккупированных территорий украинское законодательство пока не предусматривает.

У вересні 2015 року акція «Громадянська блокада Криму» фактично припинила поставки товарів з материкової України до окупованого Росією Криму та у зворотному напрямку.

Але урядова постанова, яка офіційно заборонила торгувати з тимчасово окупованою територією Криму і Севастополя, почала діяти лише з січня 2016 року. Заборона діє й досі — постачати товари в Крим чи завозити звідти не можна.

Громадянська товарна блокада Криму                                            Фото: texty.org.ua

Однак Центр журналістських розслідувань виявив, що в липні 2020 року в Києві можна легко придбати вина «Масандри», розлиті вже після її експропріації Росією. Кілька хвилин пошуку в Інтернеті, телефонна розмова за номером, розміщеним на сайті з  продавцем, який запевнив, що товар приїхав саме з Криму, — і маємо домовленість про отримання товару.

«В магазинах немає, забрати можна в районі Нивок або зробимо доставочку. Урожай 2016 року, разлив — 2019», — уточнює представник інтернет-магазину.

За півгодини тримаємо в руках пляшку сухого столового вина «Алушта» з етикеткою «Россия, Республика Крым, Ялта, Массандра, улица Винодела Егорова, 9».

Фото: investigator.org.ua

Масандрівське вино окупаційного розливу продається на сайті інтернет-магазину VV Market. Найдешевша пляшка — сухе вино за 522 гривні. Найдорожча пропозиція — десертне за 983 гривні.

На сайті вказано адреси трьох магазинів VV Market у Києві, однак зараз вони не працюють.  Тому зустріч з представником інтернет-магазину Андрієм відбулась просто вулиці, поруч з житловим будинком, розрахунок — готівкою.

Як саме продукція кримської «Масандри» потрапляє на вільну територію України, продавець розповідати відмовився.

«Точно я не знаю, як воно все відбувається. Але довго йде дуже», — каже Андрій.

Фото: investigator.org.ua

На зауваження журналіста про незаконність ввезення товарів із окупованого Криму, Андрій поскаржився на життя: «Ми живемо в такому світі, у нас все незаконно. Нам жити незаконно, дихати незаконно, ось зараз працювати незаконно».

У Єдиному державному реєстрі знаходимо  діючу компанію, назва якої співпадає із назвою інтернет-магазину із підсанкційними винами — ТОВ «ВВ Маркет+». Фірмі п’ять років, зареєстрована у Києві, в будинку на вулиці Степана Руданського. На сайті «ВВ Маркет» за цією ж адресою вказаний і один із трьох магазинів.

Зустрітися з керівництвом компанії за її юридичною адресою не вдалося — там порожнє офісне приміщення, а магазин, за словами орендодавця, припинив роботу не так давно.

Фото: investigator.org.ua

За даними ЄДР, засновницею та директором ТОВ «ВВ Маркет+» є киянка Ганна Бережна. Вона ж володіє ТОВ «Винна лавка». За контактним телефонним номером цієї компанії і вдалося зв’язатися з Ганною Бережною.

Підприємиця запевнила, що її фірма не має стосунку до продажу кримських вин через інтернет-магазин і попросила перетелефонувати їй через кілька хвилин. Невдовзі надійшов дзвінок від Олександра Бережного, який назвався чоловіком Ганни Бережної. Він також запевнив, що вже не має стосунку до інтернет-магазину з такою ж назвою, як і компанія дружини, та продажу вин «Масандри».

«Цей сайт створювався мною і партнером в 2012 році. У 2013 році я розійшовся з ним, а сайт залишився в нього. І там мої товари не присутні. Того, що моє, у нього немає, те, що ви купили — це його. Я його знаю, просто цікаво, хто вам відповідає і підписується моїм прізвищем. Його часом не Андрій Петрович звуть? Ось у нього дізнайтеся, яке він має відношення  до Бережної Ганни Дмитрівни, і ось там ви все знайдете», — сказав Бережний, відмовившись називати прізвище колишнього компаньйона.

Тож ми знайшли його самі.  У соціальній мережі Instagram є сторінка користувача Andrei Kovalev з ніком «andvvm», який легко «розкласти» на перші літери імені та назви магазину. На сторінці вказаний той же номер телефону, що і на сайті онлайнмагазину «ВВ Маркет», адреса сайту та реклама товарів, які в ньому можна придбати.

Фото: Скрін сторінки Instagram Andrei Kovalev

Отже, кримське вино «Масандри» врожаю та розливу після 2014 року наразі можна абсолютно вільно придбати в Києві. Причому, наведений нами приклад — не єдиний. У мережі є й інші майданчики, де можна купити вино, на етикетці якого Крим вказаний російським. Крім вин «Масандри», також продають ігристі вина «Нового світу» та коньяки алуштинського заводу «Маглів». Причому, з послугами доставки в міста по всій Україні.

Багато пропозицій також із продажу вин зі знаменитої колекції «Масандри», масовий незаконний розпродаж з якої розпочався після окупації.

Встановити маршрути поставки вин «Масандри» після 2016 року на територію вільної України журналістськими методами складно, однак це цілком під силу правоохоронним органам. Але наша версія полягає в тому, що поставки здійснюються через окуповані території Донецької та Луганської областей.

На початку цього року у російських ЗМІ з’явилась сенсація — Росія на 50% збільшила експорт вина в Україну. Як так сталось? Журналісти видання «РБК» встановили, що всі поставки вина, які російська митниця фіксує як експорт в Україну, їдуть у так звані «республіки» в окупованій частині Донбасу. А левова частка цього незаконного «експорту» — це вина кримської «Масандри».

Керівниця експропрійованого Росією об’єднання Яніна Павленко у кінці 2019 року заявляла про збільшення експорту вина, а одним із закордонних ринків називала якраз-таки ОРДЛО.

Фотоколаж: investigator.org.ua

«Сьогодні «Масандра» поставляє вино до Китаю, Казахстану, Киргизстану, Тайваню, Білорусі, Луганської та Донецької народних республік. Наступного року ми розширимо географію ще двома країнами», — цитує її слова агентство «Крыминформ».

До речі, офіційної заборони на поставки вина з Російської Федерації до України немає. Вино не входить до «чорного списку» постанови Кабміну №1035 від 16 грудня 2015 року, що почала діяти у січні 2016 року. У переліку забороненого з Росії експорту є пиво, горілка і навіть цукерки, що містять алкоголь, а от вина чомусь немає. Як немає й відповідальності за порушення санкцій та заборони на поставки товарів із окупованого Криму. 

У 2014 році Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Бізнес на два фронти» розповідав про товари з «подвійним громадянством». Товари, виготовлені в окупованому Криму, поставлялись на вільну територію України з етикетками, на яких Крим і Севастополь позначались як Україна. Але та ж продукція, що продавалась на півострові, маркувалась як виготовлена в Російській Федерації.

Не було винятком і шампанське «Новий світ», яке тодішня керівниця заводу Яніна Павленко одночасно продавала окупантам і поставляла на український ринок.

Нинішні поставки вин «Масандри» і «Нового світу», розлитих після окупації півострова, вже не ховаються за подвійним громадянством. У Києві їх можна майже відкрито купити з російською етикеткою.