Генсек ООН в список пріоритетів 2018 року включив врегулювання конфлікту на Донбасі

Донбас

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерриш назвав серед 12 пріоритетних завдань на 2018 рік – врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-центр ООН.

Гуттериш закликав покінчити з «паралічем, який призвів до заморожування конфліктів в Європі».

Він підкреслив факт того, що у країн-членів ООН є важелі, необхідні для вирішення цих проблем.

«Для врегулювання цих ситуацій необхідно протистояти небезпечній хвилі націоналізму і пожвавити роботу відповідних посередницьких ініціатив, включаючи Нормандський формат і Тристоронню контактну групу по східній Україні, Мінську групу ОБСЄ по Нагірному Карабаху, Женевські міжнародні дискусії з Грузії і процес» 5 + 2 «по Придністров’ю» , – зазначив глава ООН.

Серед основних проблем, якими організації необхідно зайнятися в цьому році, генсек ООН також зазначив вирішення питань біженців в М’янмі і Бангладеш і денуклеаризації Корейського півострова.

Раніше спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер заявив про те, що США підтримують розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі, але без згоди РФ втілити цей задум у життя буде неможливо.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив упевненість в тому, що якщо в зону проведення АТО не буде введений миротворчий контингент, збройний конфлікт в Донбасі буде заморожений.