У Севастополі окупанти демонтували українську школу

Новини

У Гагарінському районі окупованого Севастополя демонтували українську школу-колегіум, яку так і не добудували.

Про це повідомив заступник директора установи «Дирекція капітального будівництва» Андрій Левдіков. За його словами, пізніше на цій території планують побудувати новий навчальний заклад, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу «уряду» міста.

«На даний момент виконані всі демонтажні роботи старої конструкції, вироблено облаштування підпірних стін, виритий котлован, виконана бетонна підготовка під фундамент», – зазначив Левдіков.

Прес-служба «уряду» Севастополя повідомляє, що новий об’єкт планують здати влітку 2019 року. Нова школа розрахована на 720 учнів, контракт з компанією «ТЕПЛОБУДСЕРВІС» вартістю 820 мільйонів рублів (близько 345 млн грн) уклали в 2017 році.

За повідомленням «уряду», українську школу-колегіум почали будувати в Гагарінському районі Севастополя до російської анексії Криму. Пізніше було прийнято рішення про знесення об’єкта та будівництво нової школи на цій території.

За інформацією постпреда України при міжнародних організаціях у Відні Ігоря Прокопчука, число школярів в окупованому Криму, які здобувають освіту українською мовою, з моменту російської анексії півострова зменшилася в 35 разів.

З 2013 по 2017 рік кількість молодих людей, які навчаються українською мовою, скоротилася з майже 13 тис. До 370 осіб, з семи українських шкіл залишилася лише одна, а з 875 класів – всього 28.

4 червня стартувала вступна кампанія до українських вишів для кримчан. До кінця вересня працюватимуть 35 освітніх центрів «Крим – Україна», абітурієнти з Криму можуть надійти за спрощеною процедурою – без паспорта, атестата та сертифіката про зовнішнє незалежне оцінювання.

Згідно з доповіддю ООН від грудня 2016 року, в окупованому Криму скорочується використання української мови як мови навчання, так як на півострові залишилася єдина україномовна школа.

У доповіді йдеться про те, що навчання кримськотатарською мовою здійснюється в 14 школах, що на одну більше, ніж в 2014 році. Ще в 19 школах проводяться заняття на цій мові.

11 жовтня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент на заході з питання анексованого Криму в рамках осінньої сесії ПАРЄ заявив, що на півострові під загрозою знищення перебувають українська православна церква, українські культура, освіта та україномовний простір.

У березні 2015 року стосовно колишнього директора єдиної в Євпаторії української школи Ольги Тимошенко порушено дві кримінальні справи за сепаратизм. Її підозрюють у плануванні теракту на території окупованого півострова.