Термін відкриття КПВВ на Донбасі залежить від терміну дії карантину – Зеленський

Новини
Президент України Володимир Зеленський у Луганській області, 08.05.2020 Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що термін відновлення роботи тимчасово закритих контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) на лінії розмежування на Донбасі залежить від терміну дії карантинних заходів в країні.

Про це глава держави сказав журналістам під час робочої поїздки до Луганської області, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію брифінгу президента.

«Я вам скажу відверто, зараз про терміни мені дуже важко сказати, тому що терміни пов’язані з карантинними заходами, які відбуваються в нашій державі. І Станиця Луганська, і Золоте, це не виключення, – це все наша країна. Тому це поки вся інформація з приводу КПВВ», – зазначив Зеленський.

Нагадаємо:

  • З 22 березня в районі проведення Операції об’єднаних сил з метою ефективної протидії та недопущення занесення на підконтрольну Уряду України територію коронавірусної інфекції тимчасово припинений пропуск через КПВВ на лінії розмежування.
  • Незважаючи на тимчасове закриття КПВВ на Донбасі, пропуск осіб через лінію розмежування можливий за «надзвичайних обставин гуманітарного характеру та наявності відповідних підтверджуючих документів». У Мінреінтеграції пояснили, які саме гуманітарні обставини дають підстави на перетин громадянами тимчасово закритих КПВВ на Донбасі.
  • У Держприкордонслужбі пояснили, що у громадян є два варіанти отримати дозвіл на перетин лінії розмежування через тимчасово закриті КПВВ на Донбасі.
  • Спеціальний представник Діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) Хайді Грау закликала сторони конфлікту на Донбасі надати можливість цивільним особам перетинати тимчасово закриті через пандемію коронавіруса КПВВ на лінії розмежування за гуманітарними обставинами.
  • Заступник командувача штабу ООС Богдан Бондар пояснив, що Командувач ООС приймає індивідуальні рішення про перетин лінії розмежування через українські КПВВ на період карантину. Але одного рішення штабу ООС мало для переходу людей, потрібно щоб їх пропустили і представники «Л-ДНР» на своїх КПП.
  • Віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що вирішення питання про відновлення роботи тимчасово закритих КПВВ на лінії розмежування на Донбасі знаходиться в компетенції командування ООС. При поетапному виході України з карантину можливість відкриття КПВВ буде залежати від епідеміологічної ситуації на непідконтрольною території Донецької та Луганської областей.