Рішення про відкриття КПВВ на Донбасі прийме командування ООС – Резніков

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Луганська обласна державна адміністрація

Вирішення питання про відновлення роботи тимчасово закритих КПВВ на лінії розмежування на Донбасі знаходиться в компетенції командування Операції об’єднаних сил (ООС). При поетапному виході України з карантину можливість відкриття КПВВ буде залежати від епідеміологічної ситуації на непідконтрольній території Донецької та Луганської областей.

Про це віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив в інтерв’ю інтернет-виданню LB.ua.

«Що стосується поетапного виходу з карантину, все буде залежати від того, як буде розвиватися епідеміологічна ситуація … Питання відкриття КПВВ і зовнішніх кордонів буде, природно, в цій етапності обов’язково враховане. Тому ми дуже уважно стежимо за тим, що відбувається там. Якщо епідеміологічна ситуація на непідконтрольною території носитиме загрозливий характер, природно, режим перетину через КПВВ буде обмежений. І тут є нюанс: рішення приймається командуванням ООС, в чию компетенцію це входить. Ми радимося, щось рекомендуємо, але рішення і відповідальність залишаються за командування ООС», – сказав Резніков.

Як повідомлялось, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова передала Командувачу Операції об’єднаних сил (ООС) список з понад 200 осіб, яким потрібно перетнути закриті КПВВ на лінії розмежування з гуманітарною метою, та попросила надати їм відповідний дозвіл.

Нагадаємо:

  • З 22 березня в районі проведення Операції об’єднаних сил з метою ефективної протидії та недопущення занесення на підконтрольну Уряду України територію коронавірусної інфекції тимчасово припинений пропуск через КПВВ на лінії розмежування.
  • Незважаючи на тимчасове закриття КПВВ на Донбасі, пропуск осіб через лінію розмежування можливий за «надзвичайних обставин гуманітарного характеру та наявності відповідних підтверджуючих документів». У Мінреінтеграції пояснили, які саме гуманітарні обставини дають підстави на перетин громадянами тимчасово закритих КПВВ на Донбасі.
  • У Державній прикордонній службі України пояснили, що у громадян є два варіанти отримати дозвіл на перетин лінії розмежування через тимчасово закриті КПВВ на Донбасі.
  • Спеціальний представник Діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) Хайді Грау закликала сторони конфлікту на Донбасі надати можливість цивільним особам перетинати тимчасово закриті через пандемію коронавіруса КПВВ на лінії розмежування за гуманітарними обставинами.
  • Заступник командувача штабу ООС Богдан Бондар пояснив, що Командувач ООС приймає індивідуальні рішення про перетин лінії розмежування через українські КПВВ на період карантину. Але одного рішення штабу ООС мало для переходу людей, потрібно щоб їх пропустили і представники «Л-ДНР» на своїх КПП.