Війна Росії проти України: хроніка 28 вересня

Новини
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по військам РФ з гаубиці «Мста-Б» Фото: facebook.com/pressOKzahid

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:40 Як Росія пов’язує кров’ю українських громадян з Криму

Блог Микити Панасенка, про те, як в окупованому Криму триває мобілізація резервістів до російської армії. Це черговий міжнародний злочин керівництва Росії – адже на війну з Україною примусово мобілізують її ж громадян із незаконно анексованого півострова. Тисячі потенційних «мобіків» покинули Крим, але тисячі уже взяли у руки автомат і присягнули окупантам.

18:42 Іранські дрони-камікадзе Shahed-136, за допомогою яких російські війська останнім часом атакують об’єкти інфраструктури на півдні України, можна розпізнати за характерним звуком під час польоту, що нагадує звук мопеду чи бензопили.

17:33 За чотири дні роботи Координаційний центр Меджлісу з гуманітарних питань отримав тисячі звернень від мешканців тимчасово окупованого Криму, які намагаються виїхати з півострова аби уникнути російської мобілізації.

16:40 На окупованій території Запорізької області участь у так званому «референдумі», який організували російські загарбники, взяли лише 0,5% мешканців регіону.

15:55 Юсуф Куркчі про те, як гуманітарний Координаційний центр Меджлісу допомагає кримчанам урятуватися від російської мобілізації

14:28 За даними британської розвідки, Росія посилює свої підрозділи для оборони окупованої території Луганської області, оскільки просування українських військ тепер загрожує частинам Луганщини, де пройшов так званий «референдум» про приєднання до РФ.

13:41 Звільнені. Як живуть люди на деокупованих землях Херсонщини

Як пережили російську окупацію мешканці Високопілля на Херсонщині і як новий очільник обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич збирає докупи ресурси – людей, гроші і гуманітарну допомогу, для відновлення життя у звільнених селах та підтримки переселенців. Репортаж кореспондента Центру журналістських розслідувань Петра Коберника з нещодавно звільнених земель Херсонської області.

12:42 Російські війська вранці 28 вересня завдали ракетні удари Гуляйполю у Запорізькій області. Внаслідок влучання трьох ракет комплексу С-300 по центру міста зруйнована будівля, що мала статус історичної пам’ятки.

12:01 Прокуратура АРК та Севастополя розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни через незаконний призов мешканців окупованого Криму до лав Збройних сил РФ в рамках оголошеної в Росії мобілізації. У прокуратурі рекомендують кримчанам ухилятись від призову, а в разі примусової мобілізації не вчиняти дії, які можуть бути кваліфіковані як воєнний злочин. Водночас добровільна участь у війні проти України вважатиметься злочином проти основ національної безпеки.

10:46 Російська Рада Федерації 4 жовтня може розглянути питання «про входження нових суб’єктів» до складу РФ за підсумками так званих «референдумів», проведених російським загарбниками на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України з 23 по 27 вересня.

09:47 Після серії вибухів в окупованому Криму російські військові передислокували частину персоналу Чорноморського Флоту РФ в Новоросійськ, а також розподілили авіацію, що знаходиться на півострові, по аеродромах на території Росії. При цьому росіяни посилили протиповітряну оборону Криму.

09:19 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 28.09 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 58150 (+400) осіб ліквідовано,
танків ‒ 2312 (+6) од,
бойових броньованих машин ‒ 4889(+8) од,
артилерійських систем – 1381 (+3) од,
РСЗВ – 331 (+0) од,
засоби ППО ‒ 175 (+0) од,
літаків – 262 (+1) од,
гелікоптерів – 224 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 989 (+12),
крилаті ракети ‒ 242 (+1),
кораблі /катери ‒ 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 3742 (+12) од,
спеціальна техніка ‒ 131 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Донецькому напрямках.

09:02 З’явилися результати так званих «референдумів» про входження до складу РФ на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, які російські загарбники проводили з 23 по 27 вересня.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Противник обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Крім того, намагається відновити втрачені позиції на окремих напрямках, веде повітряну розвідку.

За минулу добу противник завдав 10 ракетних та 17 авіаційних ударів, здійснив понад 105 обстрілів з РСЗВ. Російські окупанти б’ють і по цивільних об’єктах, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Від ворожого вогню постраждало понад 40 населених пунктів. Зокрема, Харків, Слов’янськ, Краматорськ, Миколаїв, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. На інших напрямках противник здійснив обстріли населених пунктів з танків, мінометів та артилерії різних типів:

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Стрілеча, Соснівка, Красне та Грушівка;
на Краматорському напрямку – Рідкодуб, Катеринівка і Старий Караван;
на Бахмутському напрямку – Спірне, Сіверськ, Серебрянка, Нью-Йорк, Бахмутське, Весела Долина, Яковлівка, Білогорівка та Роздолівка;
на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Бердичі, Опитне, Водяне, Тоненьке, Красногорівка, Карлівка, Мар’їнка та Парасковіївка.
На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстрілів з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали понад 25 населених пунктів. Серед них – Микільське, Вугледар, Пречистівка, Нескучне, Новомиколаївка, Времівка, Темирівка та Ольгівське.
На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали більш як 30 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки, коригування вогню та завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив понад 25 вильотів БпЛА.

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки в районах населених пунктів Зайцеве, Майорськ, Залізне, Миколаївка Друга, Первомайське, Побєда, Новомихайлівка та Безіменне.

Авіація Сил оборони завдала 17 ударів. Підтверджено ураження 14 районів зосередження живої сили і військової техніки ворога, 3 опорних пунктів та 7 позицій зенітних ракетних комплексів. Крім того, за добу, українські підрозділи протиповітряної оборони знищили літак, 6 БпЛА та 1 керовану авіаційну ракету Х-59 ворога.

Ракетні війська і артилерія уразили 12 районів зосередження живої сили та техніки противника, 4 склади з боєприпасами, позиції засобів протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби, зокрема, автоматизовану станцію перешкод «Житель». Загальні втрати наразі уточнюються.