Суд призначив на 7 грудня розгляд по суті справи Насірова

Корупція
Роман Насіров Фото: RFE/RL

Шевченківський районний суд Києва призначив на 7 грудня розгляд по суті справи за обвинуваченням відстороненого від посади голови Державної фіскальної служби (ДФС) Романа Насірова.

Відповідне рішення суд виніс 27 листопада за результатами попереднього розгляду, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

Також суд продовжив до 25 січня 2018 року термін дії процесуальних зобов’язань, покладених на Насірова, і визначив, що обвинувальний акт складений відповідно до вимоги Кримінально-процесуального кодексу.

На засіданні прокуратура просила продовжити на 2 місяці термін дії зобов’язань, покладених на Насірова як обвинуваченого і призначити справу до розгляду по суті.

Захист, у свою чергу, заявив клопотання про скасування запобіжного заходу і заявив про безпідставність звинувачень. Також адвокати заявили скаргу на бездіяльність слідчого і попросили суд відмовити ПАТ «Укргазвидобування» у визнанні цивільним позивачем.

Насіров, виступаючи в суді, в черговий раз підкреслив, що в його діях немає складу злочину, додавши, що все було законно і обгрунтовано. «Правоохоронні органи, розслідуючи цю справу, не повідомили ні фіскальній службі, ні мені, що щось не так», – сказав він.

Також Насіров нагадав, що клопотання його захисту про закриття кримінального провадження у зв’язку з відсутністю події злочину розглянуто не було.

«Лікарня, суд (щодо обрання запобіжного заходу – ред.), все це було зроблено для того, щоб позбавити мене права на захист … Це придумана справа … Ні вигоди, немає наміру, немає шкоди», – підкреслив він.

Відсторонений голова ДФС підкреслив, що задоволений можливістю розгляду його справи в суді, оскілки тепер захист може надати всі докази відсутності складу злочину в судовому порядку. У зв’язку з цим Насіров і його захист не виступали проти призначення справи до розгляду по суті.

Нагадаємо, 2 березня 2017 року детективи НАБУ і прокурори САП затримали голову ДФС України Романа Насірова і повідомили йому про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України. За версією слідства, підозрюваний в період з травня 2015 по березень 2016 прийняв ряд безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для компаній, задіяних в так званій «газовій схемі Онищенко», на загальну суму 2,019 млрд. грн.

3 березня Кабмін України відсторонив Романа Насирова з посади голови ДФС.

7 березня Солом’янський райсуд Києва обрав запобіжний захід для Романа Насірова у вигляді арешту на 60 діб і встановив заставу в розмірі 100 млн грн. 16 березня дружина і тесть Романа Насірова внесли за нього встановлену судом заставу в розмірі 100 млн. грн. і його випустили з Лук’янівського СІЗО з надітим електронним браслетом.