ЦПК оскаржив у суді закриття «справи рюкзаків» сина Авакова

Корупція

Центр протидії корупції подав скаргу до Солом’янського суду на рішення прокурора САП Василя Кричуна закрити кримінальне провадження у “справі рюкзаків” щодо сина та екс-заступника міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Активісти вважають незаконним рішення про закриття провадження щодо сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова та екс-заступника міністра Сергія Чеботаря, передає Центр журналістських розслідувань.

Обоє, за даними слідства, причетні до розкрадання 14,5 мільйонів гривень при закупівлі рюкзаків для потреб Нацгвардії.

“Прокурором САП Кричуном В.В. прийнято грубо необґрунтоване рішення, що не відповідає обставинам провадження та суперечить встановленим у законному порядку відомостям”, — йдеться у скарзі.

Зокрема, прокурор знехтував вимогами кримінального процесуального закону, а саме положеннями ст. 2, 9, 23, ст. 84, ч. 2 ст. 91, ч. 2 ст. 93, ч. 1 ст. 94, ст. 110, та помилково визначив формальну підставу закриття кримінального провадження п. 3 ч. 1 ст. 284.

“Вбачається значна кількість підстав для скасування постанови прокурора про закриття кримінального провадження №42015000000001349 від 07.07.2015 р. в частині підозри Чеботарю С.І. та Авакову О.А.”, — вважають активісти.

Скасувати постанову про закриття справи та поновити розслідування можуть керівник САП або його заступник.

Проте Назар Холодницький та перший заступник Максим Грищук незаконно затягують розгляд скарги НАБУ на рішення прокурора САП Кричуна, який закрив “справу рюкзаків” щодо сина та заступника міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Генпрокурор Луценко взагалі відмовився розглядати скаргу детективів по суті.

Нагадаємо, у липні 2018 прокурор САП Василь Кричун закрив провадження у “справі рюкзаків” щодо двох фігурантів — сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова й екс-заступника міністра Сергія Чеботаря через начебто відсутність “прямих достатніх доказів”. Натомість підозрюваним залишився третій фігурант — Володимир Литвин, який бере вину на себе.

Як повідомлялося, 31 жовтня детективи НАБУ після проведення обшуків за підозрою в розтраті понад 14 млн. грн. при закупівлі рюкзаків для Нацгвардії затримали сина глави МВС Арсена Авакова Олександра, екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря і керівника IТ-компанії Turboseo Володимира Литвина.

Міністерство внутрішніх справ України та його глава Арсен Аваковим назвали дії НАБУ політичним тиском.

НАБУ повідомило про підозру Олександру Авакову, Сергію Чеботарю і Володимиру Литвину затриманим по «справі рюкзаків».

1 листопада Солом’янський райсуд Києва обрав Олександру Авакову, також Сергію Чеботарю і Володимиру Литвину запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

НАБУ оприлюднило корупційну схему розтрати бюджетних коштів у «справі рюкзаків», фігурантамі котрого є син глави МВС Олександр Аваков, екс-заступник міністра Сергій Чеботарь і керівник IТ-компанії Turboseo Володимир Литвин.