НАБУ оприлюднило корупційну схему по «справі рюкзаків»

Новини
Фото: mvs.gov.ua

НАБУ оприлюднило корупційну схему розтрати бюджетних коштів у «справі рюкзаків», фігурантамі котрого є син глави МВС Олександр Аваков, екс-заступник міністра Сергій Чеботарь і керівник IТ-компанії Turboseo Володимир Литвин.

Як передає Центр журналістських розслідувань, на сайті НАБУ опублікована інформація та інфографіка, яку повідомив директор Бюро Артем Ситник під час засідання Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції.

Він розкрив деталі схеми при закупівлі рюкзаків для потреб МВС, що завдало державі понад 14,5 млн грн збитку, і заявив, що антикорупційне відомство має «вичерпну доказову базу» у цій справі.

За версію слідства, озвученої директором, восени 2014 року приватна особа А., користуючись особистими стосунками із заступником міністра внутрішніх справ, виступила організатором закупівлі рюкзаків для потреб солдатів Національної гвардії.

Фото: nabu.gov.ua

«Це при тому, що у той момент на складах МВС вже знаходилося 2000 невикористаних рюкзаків. Організатор домовився про виготовлення рюкзаків з підприємцем Л., який, у свою чергу, знайшов ТОВ з ознаками фіктивності для участі у переговорній процедурі закупівлі з МВС. Завдяки зв’язкам підозрюваного А. ця ТОВ отримала контракт на постачання 5000 рюкзаків за ціною 2899 грн за одиницю», – наголошується в інформації.

До контракту додавався перелік вимог до рюкзаків щодо розміру, тканини, кишень, клапанів, ортопедичних властивостей тощо.

«ТОВ, яка отримала контракт, по факту існувала лише для обміну документами. Насправді рюкзаки шили у кустарний спосіб декілька приватних підприємців, а також підприємства пенітенціарної системи. У березні-травні 2015 року приватний підприємець Л. фактично поставив до МВС 5000 рюкзаків, які за документами нібито надійшли від ТОВ. МВС прийняло рюкзаки і сплатило ТОВ майже 14,5 мільйонів гривень, які згодом через низку фіктивних підприємств були конвертовані у готівку. В результаті МВС із запізненням отримало неякісну продукцію, яка не відповідає вимогам, встановленим самим Міністерством, витративши при цьому 14,5 млн грн бюджетних коштів», – вказали в НАБУ.

В ході засідання комітету Ради Ситник висловив переконання, що «справа рюкзаків» не є складною з точку зору доказування і матиме перспективу у суді, якщо рішення прийматиме незаангажований суддя, на якого не здійснюватиметься тиск.

Фото: nabu.gov.ua

Як повідомлялося, 31 жовтня детективи НАБУ після проведення обшуків за підозрою в розтраті понад 14 млн. Грн. при закупівлі рюкзаків для Нацгвардії затримали сина глави МВС Арсена Авакова Олександра, екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря і керівника IТ-компанії Turboseo Володимира Литвина.

Міністерство внутрішніх справ України та його глава Арсен Аваковим назвали дії НАБУ політичним тиском.

НАБУ повідомило про підозру Олександру Авакову, Сергію Чеботарю і Володимиру Литвину затриманим по «справі рюкзаків».

1 листопада Солом’янський райсуд Києва обрав Олександру Авакову, також Сергію Чеботарю і Володимиру Литвину запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.