ГПУ оголосила підозру Ющенку у справі Межигір’я

Корупція

Генеральна прокуратура повідомила про підозру третьому президенту України Віктору Ющенку в рамках розслідування справи про виведення резиденції Межигір’я з державної власності в 2007 році.

Про це повідомили народні депутати Сергій Лещенко та Сергій Власенко, пише Центр журналістських розслідувань.

Цю інформацію підтвердила LIGA.net прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

Віктору Ющенку оголошено підозру за частиною 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Підозру направлено йому поштою. Справу веде управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури.

«Ющенко дійсно в змові з Януковичем це зробив, цілеспрямовано перевівши Межигір’я в сферу компетенції Кабміну, який передав Межигір’я до статуту держпідприємства Надра України, а воно вивело резиденцію з держвласності на користь фіктивної донецької фірми. Після цього Янукович почав будувати в Міжгір’ї персональний рай», – зазначає Сергій Лещенко.

Раніше Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) визначило керуючого Межигір’я. Конкурс виграла компанія SCompany (ТОВ Скомпані), яку пов’язують з Олексієм Вороненко – колишнім кандидатом в депутати і помічником нардепа Євгена Мураєва. Мураєв, в свою чергу, близький до родини Януковича.

  • 24 січня українські журналісти, об’єднані довкола розслідувального проекту YyanukovychLeaks, заявили про непрозорість відбору АРМА нового управителя для резиденції «Межигір’я» колишнього президента Віктора Януковича, яка після його втечі стала національним парком та музеєм корупції, де щорічно бувають мільйони українців та іноземців.
  • Майно резиденції «Межигір’я» заарештував Печерський райсуд 13 липня 2015 року (рішення підтверджене Апеляційним судом Києва 10 серпня 2015 року). 1 серпня 2017 року Київський апеляційний господарський суд ухвалив рішення про визнання недійсними договорів, за якими резиденція «Межигір’я» вибула в 2007 році з державної власності.
  • 29 травня 2018 року Печерський районний суд Києва передав в управління АРМА державну резиденцію «Межигір’я» у Вишгородському районі Київської області, де раніше мешкав екс-президент (2010-2014 рр.) Віктор Янукович.