До суду передано справу власника судна Sky Moon, який намагався за хабар зняти з нього арешт

Фото: dpsu.gov.ua

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) направила в суд обвинувальний акт стосовно громадянина Молдови Сергія Неруха, який в грудні 2016 роки намагався за хабар зняти арешт з судна Sky Moon, затриманого прикордонниками на Дунаї за незаконні заходи в закриті порти окупованого Криму.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію САП.

Як вказується, Нерух «у своїх інтересах та в інтересах компанії нерезидента України, співвласником якої він є, маючи на меті зняття арешту із судна Sky Moon, затриманого під час проведення військовою прокуратурою Південного регіону України досудового розслідування, а також вантажу – товарної партії технічної соди у кількості 3005,2 тонни, з метою уникнення можливості конфіскації коштовного рухомого майна, під час зустрічі, що відбувалась під контролем правоохоронних органів, надав військовому прокурору Південного регіону України, який займає відповідальне становище, неправомірну вигоду в сумі 75 000 доларів США за вчинення процесуальних дій, спрямованих на зняття арешту із вказаного судна, а також вантажу».

Відразу після зустрічі громадянин Молдови був затриманий на місці вчинення злочину, а грошові кошти вилучено.

Як відзначили в САП, дії обвинуваченого кваліфіковано органом попереднього розслідування за ч.3 ст.369 КК України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі), санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 4 до 8 років з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, 30 листопада 2016 року прикордонники затримали на Дунаї вантажне судно Sky Moon під прапором Танзанії, яке всупереч забороні української влади заходило в закриті порти окупованого Криму. На судні перебувало дев’ять членів екіпажу – капітан, громадянин Лівії, і вісім громадян Сирії.

Судно перевозило з Севастополя в молдавський порт Джурджулешти вантаж кальцинованої і технічної соди, виробленої на Кримському содовому заводі українського олігарха Дмитра Фірташа.

29 грудня о Києві був затриманий власник судна Sky Moon, громадянин Молдови Сергій Нерух, який запропонував військовому прокурору Південного регіону України 75 тис. Доларів хабара за зняття арешту з судна і його вантажу.

15 березня 2017 року Малиновський районний суд Одеси ухвалив конфіскувати затримане прикордонниками на Дунаї Танзанійський судно Sky Moon разом з вантажем.