Siemens повністю ліквідує свій бізнес у Росії

Влада

Німецький концерн Siemens AG планує розпочати у лютому 2024 року процедуру ліквідації підрозділу у Росії – ТОВ “Системс” (колишнє ТОВ “Сіменс”) у зв’язку з неможливістю продовжувати свою звичайну діяльність.

Нові замовлення і поставки довелося припинити через санкції ЄС проти Росії після її вторгнення в Україну.

Торік виручка Siemens становила понад $3 млн проти $66 млн у 2022-му. Чистий збиток – сягнув 279,6 млн російських рублів, повідомляє російський Інтерфакс із посиланням на звіт компанії за підсумками 2023 року.

На балансі компанії майже не залишилося активів, крім дебіторської заборгованості та грошових коштів на рахунках (у сумі – 843,6 млн руб.). 

Siemens AG займається операціями у сфері автоматизації та цифровізації для промисловості, інтелектуальної інфраструктури, транспорту, розподілених енергосистем. У травні 2022 року компанія ухвалила рішення про припинення діяльності у РФ через війну проти України. На той час в російських компаніях працювало майже три тисячі осіб.

Нагадаємо:

  • У квітні 2021 року журналісти-розслідувачі антикорупційного проекту Scanner Project з’ясували, яким чином на нових станціях водопостачання Сімферополя з’явилося обладнання німецької компанії Siemens і датської Grundfos, незважаючи на введені в 2014 році санкції Євросоюзу, які забороняють поставки обладнання до незаконно окупованого Росією Криму. Про те, що на новій станції встановлені насосні системи європейських компаній стало відомо після церемонії показового запуску нового Бештерек-Зуйського водоводу 18 березня 2021 року.
  • 1 жовтня 2018 року в Криму були запущені в експлуатацію перші блоки Таврійської і Балаклавської ТЕС, на яких встановлені чотири турбіни німецької компанії Siemens, незаконно доставлені на півострів з території Росії в обхід санкцій Євросоюзу.
  • 18 березня 2019 року в окупованому Криму президент РФ Володимир Путін дав старт роботі Балаклавської і Таврійської ТЕС.
  • Прокуратура АРК та Севастополя відкрила кримінальне провадження за фактами незаконного постачання на територію тимчасово окупованого Росією Криму насосного обладнання виробництва німецької компанії Siemens AG та датської Grundfos AG, яке було встановлене на Бештерек-Зуйському водозаборі неподалік Сімферополя.