Незаконно передані до Криму картини Музейного фонду України оголошені в розшук Інтерполу

Влада

Понад півсотні картин Музейного фонду України, незаконно передані в окупований Росією Крим в березні 2014 року, оголошені в державний і міжнародний розшук по каналах Інтерполу.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби прокуратури Автономної Республіки Крим.

«52 картини Музейного фонду України художників XVIII-XIX століття, які у березні 2014 року були незаконно передані до Сімферопольського художнього музею, оголошені в Державний та міждержавний розшуки каналами Інтерпол. Серед них такі експонати світового значення: «Лунная ночь» Івана Айвазовського, «Дорога в лесу» Івана Шишкіна, «Болото» Ісаака Левітана та інші», – йдеться в повідомленні.

Як зазначили у відомстві, в даний час прокурорами прокуратури АРК і слідчими Головного управління Національної поліції АР Крим встановлені фотознімки музейних предметів, орієнтовна оціночна вартість яких станом на 20 березня 2014 року склала 1,324 млн. дол. США.

Досудове розслідування в кримінальном провадженні триває.

«Оголошення культурних цінностей у розшук Інтерполу прискорить процес їх повернення до Музейного фонду України. Прокуратурою надаватиметься правова оцінка по кожному факту незаконного заволодіння та користування надбанням, що належать нашій державі. У тому числі, винні особи будуть відповідати перед законом», – заявив прокурор АРК Гюндуз Мамедов.

Він вказав, що це вже не перший результат роботи в цьому напрямку, нагадавши, що в грудні 2016 року Окружний суд Амстердама своїм рішенням визнав, що колекція «Скіфського золота», вивезена на виставку в Нідерланди до окупації Криму, належить Україні і має бути повернена на її територію.

Інформація про розшук картин опублікована на офіційному сайті МВС України.

При цьому повідомляється, що картини Музейного фонду, які мають особливу культурну цінність, були передані в Сімферопольський художній музей на територію вже окупованого Росією Криму після того, як 10 березня 2014 року був передчасно розірваний договір про експонування виставки «Російське і українське мистецтво XVIII – ХХ ст .» в художньому музеї ім. А.І.Куїнджі в Маріуполі.