Чийгоз і його захист оскаржили вирок до Верховного суду РФ – Полозов

Новини

Незаконно засуджений в окупованому Криму до 8 років позбавлення волі заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз і його захист подали до Верховного суду РФ апеляційні скарги на вирок так званого «Верховного суду Республіки Крим».

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook адвокат Микола Полозов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я подав дві апеляційні скарги на вирок Ахтему Чийгоз – свою і Ахтема Чийгоза. Моя скарга коротка, і буде істотно доповнена після ознайомлення з вироком (він ще не написаний, буде готовий тільки 14 вересня) і протоколом судових засідань. А ось скарга Ахтема Чийгоза мною складена під його диктовку. Ахтем-агъа написав саму суть, без всього цього юридичного крутійства», – зазначив адвокат.

Полозов також опублікував копію апеляційної скарги, спрямованої Ахтемом Чийгозом до Верховного суду РФ.

«З зазначеним вироком не згоден, вимагаю його скасувати. Вважаю його необгрунтованим, таким, що суперечить як законодавству Російської Федерації, так і міжнародним правовим нормам. Вважаю вирок підлої помстою за мою політичну позицію, за невизнання анексії і окупації Криму Російською Федерацією. Вважаю вирок помстою проти мого народу за ті ж принципи і позицію», – йдеться в документі.

Фото: Facebook Николай Полозов

Як повідомлялось, 11 вересня в окупованому Криму так званий «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму РФ. 

Адвокат Микола Полозов заявив, що захист оскаржить вирок, винесений так званим «Верховним судом Криму» Ахтему Чийгозу, і разом з урядом України буде боротися за його звільнення.

Президент України Петро Порошенко заявив, що винесений в окупованому Криму вирок Ахтему Чийгоз стане черговим вироком Росії, яку ООН визнала окупантом. У МЗС назвали вирок «фарсом» і новим злочином окупантів.

Правозахисники заявляють, що винесений «Верховним судом Криму» вирок Ахтему Чийгозу грубо порушує Європейську конвенцію з прав людини і є закономірним продовженням репресивної політики, якої дотримувалася окупаційна влада в «справі 26 лютого».

Євросоюз закликав РФ негайно звільнити Ахтема Чийгоза і всіх незаконно затриманих в окупованому Криму і в Росії громадян України.

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер зявила, що РФ в порушення міжнародного права засудила в Криму Ахтема Чийгоза за російським законодавством за події, які відбувалися до окупації півострова.

МЗС Туреччини назвало несправедливим вирок, винесений в окупованому Криму Ахтему Чийгоз, і сподівається на його звільнення.