Siemens подала новий позов проти двох «дочок» «Ростеха» за поставку турбін в Крим

Новини

У Росії спільне підприємство Siemens і компанії «Силові машини» – «Сіменс технології газових турбін» подало ще один позов в Арбітражний суд Москви проти двох структур РОСТЕХ – ВАТ і ТОВ «Технопромекспорт».

Про це повідомляє російське агентство ТАСС з посиланням на матеріали Арбітражного суду, передає Центр журналістських розслідувань.

Перший позов «Сіменс технології газових турбін» подали 8 вересня, його розгляд почнеться 20 жовтня. У цьому позові підприємство вимагає визнати недійсним укладений з «Технопромекспорт» контракт, в якому фігурують турбіни, доставлені в анексувати Крим.

Також спільне підприємство Siemens і компанії «Силові машини» має намір витребувати у структур РОСТЕХ майно з незаконного володіння.

Окремий позов подав концерн Siemens до компанії «Технопромекспорт» через ситуацію з поставками турбін для кримських ТЕС.

Нагадаємо, 5 липня агентство Reuters повідомило, що газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій. У дежконцерні «Ростех» повідомили, що його дочірня структура – компанія «Технопромекспорт» закупила чотири комплекти газотурбінних установок Siemens для кримських ТЕС, на вторинному ринку і провела їх модернізацію силами російських підприємств.

Ще дві турбіни і два генератора Siemens були незаконно доставлені в окуповану Феодосію морем з порту Кавказ компанією СОВФРАХТ.

7 липня Siemens заявив, що не буде обслуговувати газові турбіни свого виробництва, незаконно ввезені Росією в окупований Крим і проводить з цього приводу розслідування.

8 липня Reuters повідомив, одна з компаній, задіяних в установці і пусконалагодженні турбін на ТЕС в окупованому Криму – російське ЗАТ «Інтеравтоматика», в якому німецький концерн Siemens володіє 45,7% акцій.

Siemens подав до Арбітражного суду Москви позов проти компанії «Технопромекспорт» і петербурзького спільного підприємства «Сіменс технології газових турбін» з вимогою «запобігти подальшим поставкам до Криму і повернення раніше поставленого устаткування в початкове місце призначення – Тамань».

21 липня Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн вийде зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».

4 серпня Рада ЄС внесла до списку санкції, введених проти Росії, трьох росіян і три російські компанії, відповідальних за незаконну поставку газових турбін Siemens в окупований Крим.

Арбітражний суд Москви відмовився заарештувати в забезпечення позову концерну Siemens чотири газотурбінні установки (ГТУ) німецької компанії, які незаконно були доставлені в окупований Крим.