Об’єднати позови України до РФ в один технічно неможливо – Петренко

Новини
Министѽых журналистов, некоторые из которых являются фрилансерами. Не всем из них

Міністр юстиції України Павло Петренко заявляє про технічну неможливість об’єднання всіх позовів України до Росії в один позов, оскільки їх розглядають різні міжнародні суди зі своїми процедурами.

Про це глава Мін’юсту сказав журналістам коментуючи пропозицію представника президента у Верховній Раді, нардепа від фракції «Блок Петра Порошенка» Ірини Луценко, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«До будь-яких претензій, які стосуються порушень з боку держави-агресора, ми долучаємося. В даний час є ряд позовів в різних судах. Йдеться і про міжнародний суд ООН, у якого своя процедура, і туди ми подали фактично дві заяви, які стосуються дискримінації українців в Криму і заборони фінансування і тероризму РФ. Є п’ять великих в позовів в ЄСПЛ. Є ряд позовів, які подали державні компанії проти РФ, пов’язані з втратою майна на території Криму і Донбасу. Також Україна подала заяву в міжнародний кримінальний суд щодо подій, які відбулися в Криму і на Донбасі. Тому технічно в один позов, я думаю, всі ці факти об’єднати неможливо в силу того, що їх розглядають різні судові інстанції», – пояснив Петренко.

У той же час він підкреслив, що від України будуть ще додаткові позови, додаткові обґрунтування до тих позовами, які вже подані.

«В даний час ми закінчуємо підготовку великої юридичної позиції по Донбасу … для ЄСПЛ. Багато матеріалів будуть спрямовані в міжнародний суд ООН, який слухає справу в Гаазі в наступному році», – додав Петренко.

Нагадаємо, 13 березня 2014 року в ЄСПЛ було розпочато справу «Україна проти Росії», яке стосується подій, які привели до анексії Криму Росією і подальших подій на сході України. Другий позов до ЄСПЛ Україна подала до РФ 13 червня 2014 року в зв’язку з викраденням на Донбасі і перевезенням на територію Росії трьох груп дітей-сиріт та супроводжуючих їх дорослих.

23 червня 2016 року 1-й заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова повідомила, що Україна подала в ЄСПЛ вже п’ять позовів до Росії, два з яких були об’єднані в один. У Мін’юсті анонсували подачу шостий скарги в ЄСПЛ, що стосується порушення прав людини під час подій на Донбасі і в Криму в 2015-2016 рр.

29 березня Меджліс кримськотатарського народу подав скаргу до ЄСПЛ у зв’язку з тим, що російська влада включили його в список екстремістських організацій і заборонили його діяльність в Росії і окупованому Криму. Мін’юст України виступить на стороні Меджлісу в справі за позовом проти РФ, поданим до ЄСПЛ.

14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці. 22 грудня 2016 року в Міжнародному трибуналі ООН з морського права був сформований суд, який у 2017 році буде розглядати позову України до Росії щодо порушення Конвенції ООН з морського права в зв’язку з розкраданням РФ українських ресурсів на шельфі біля біля окупованого Криму.

16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для залучення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконною агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.