У Херсонській області відкрита нова сонячна електростанція

Новини
Трифонівська СЕС у Великоолександрівському районі Херсощини Фото: investigator.org.ua

У Херсонській області відкрили вже другу сонячну електростанцію (СЕС). Нова Трифонівська СЕС потужністю 10 МВт побудована компанією ДТЕК у Великоолександрівському районі в рамках меморандуму з Херсонською облдержадміністрацією на кошти Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Як повідомив кореспонденту Центру журналістських розслідувань директор Трифонівської СЕС Іван Лях, Херсонська область виявилася найбільш підходящим регіоном для розвитку сонячної енергетики.

«Тут зійшлися вкрай важливі для нас критерії: максимальна кількість сонячних днів і співпраця місцевої влади. Для компанії ДТЕК, яку я представляю, це пілотний проект саме в цьому напрямку, але ми вже розглядаємо варіанти побудови нових геліостанцій на території вашої області», – сказав Лях.

Директор Трифонівської СЕС Іван Лях Фото: investigator.org.ua

На Трифонівській СЕС встановлено 37 тисяч фотоелектричних панелей китайської компанії JA Solar, які здатні забезпечити електрикою 8 тисяч будинків. Щорічний обсяг генерації станції становитиме 11-12 млн КВт∙год.

У свою чергу, заступник голови Херсонської ОДА Євген Ріщук повідомив, що на Херсонщині планується побудувати ще кілька сонячний електростанцій.

«Те, що я зараз по пам’яті можу назвати – це Білозерський, Олешківський, Каховський, Генічеський райони. Буквально на наступному тижні ми здаємо в експлуатацію 3 станції в Великоепетиському районі, загальною потужністю 25 Мвт. Практично вся область буде покрита подібними об’єктами», – зазначив Євген Ріщук.

Заступник голови Херсонської ОДА Євген Ріщук Фото: investigator.org.ua

За його словами, будівництво всіх СЕС фінансується ЄБРР і кошти ні з обласного, ні з районного бюджетів в ці проекти не залучаються.

Крім безпосередньо виробничої частини, ДТЕК взяла на себе і зобов’язання з розвитку соціальної сфери Великоолександрівського району. Між компанією та місцевої райдержадміністрацією було підписано меморандум про співпрацю, завдяки якому вже виділено 400 тис. гривень на модернізацію водопроводу в найближчих населених пунктах. Крім того, відкриття подібних об’єктів забезпечить місцеве населення постійними робочими місцями.

Як повідомлялось, литовський бізнес має намір розвивати альтернативну енергетику на Херсонщині. 1 вересня 2017 року в Херсоні в рамках IV Балтійсько-Чорноморського економічного форуму був Підписаний меморандум про співпрацю в сфері альтернативної енергетики між Херсонською облдержадміністрацією, балтійською компанією Global Bod Group і двома українських компаніями – ТОВ «Група компаній Співдружність» та ТОВ «Солітек-Україна».