Прокуратура АРК: Продаж окупантами протитуберкульозних санаторіїв в Криму – воєнний злочин

Новини
Протитуберкульозний санаторій ім.А.П.Чехова у Ялті Фото: YouTube

У прокуратурі АРК відзначають, що продаж окупантами незаконно захоплених у Криму протитуберкульозних санаторіїв і скорочення медичної мережі на півострові  є порушенням міжнародного права і  будуть кваліфіковані слідством як воєнні злочини.

Про в інтерв`ю  Центру журналістських розслідувань заявив начальник відділу прокуратури АРК Віталій Секретар, коментуючи рішення «уряду» Криму щодо продажу 11 протитуберкульозних санаторіїв.

За його словами, перепрофілюючи протитуберкульозні санаторії на звичайні пансіонати чи готелі, окупаційна «влада» Криму порушує права людини, оскільки ці дії призводять до погіршення медичного обслуговування населення окупованої території.

«І Римський статут Міжнародного кримінального суду, і Женевські конвенції 49-го року чітко забороняють будь-яке позбавлення права власності, чи то державної, чи то приватної (на окупованій території – ред.). Вчиняючи будь-які дії, як то захоплення державної власності, чи її подальша реалізація, чи скорочення мережі оздоровчих закладів, чи скорочення медичних працівників, якщо це має масштабний характер, то це є міжнародний злочин, що буде розслідуватися на відповідному рівні і йому буде надаватися саме така правова оцінка», – сказав Віталій Секретар.

Він нагадав, що факти захоплення РФ державної власності Укораїни були зафіксовані ще напочатку 2014 року і  правоохоронними органиами порушено 66 кримінальних проваджень, серед яких і за фактами захоплення санаторіїв, що відносяться до сфери управління МОЗ України. У подальшому ці всі провадження були об`єданні в одне, за яким розслідується вчинення представниками окупаційної влади міжнародних злочинів.

Віталій Секретар також зазначив, що на майно кримських санаторіїв, які сьогодні виставлені на продаж, рішенням українського суду буде накладено арешт.

«З початку розслідування захоплення фактів державного майна, було захоплено біля чотирьох тисяч підприємств на півострові. По вказаному факту (продажу санаторіїв у Криму – ред. ) ми обов’язково накладемо арешт. На даний момент уже накладено арешт на майно суму приблизно 1,6 мільярда гривень, у тому числі, це об’єкти оздоровчої інфраструктури», – уточнив начальник відділу прокуратури АРК.

Як писав Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Одужання від протитуберкульозних оздоровиць», окупаційна влада Криму заявила про розпродаж 15 санаторіїв, одинадцять із яких – протитуберкульозні. Інвесторів шукають для майнових комплексів та земельних ділянок протитуберкульозних санаторіїв імені Чехова та імені Семашка, «Прибій», «Червоний маяк», «Сонячний», «Алупка», «Родіна», «Передгірний», «Ай-Тодор», «Піонер» та дитячого санаторію «Юність». Ще дві протитуберкульозні оздоровиці – дитячий санаторій «Москва» та для дорослих «Сосняк» були ліквідовані раніше.  

Пошуком покупців вкраденої української власності займається спеціально створена «Корпорація розвитку Республіки Крим», засновником якої в російському держреєстрі значиться також поцуплена державна компанія «Чорноморнафтогаз», внесена до санкційних списків ЄС, США та України.