Вирок Младичу доводить, що винні за агресію в Криму і на Донбасі понесуть відповідальність – Зеркаль

Новини

Вирок Міжнародного кримінального трибуналу ООН щодо колишнього командира армії боснійських сербів Ратко Младича доводить, що винні за агресію в окупованому Криму і на Донбасі також понесуть відповідальність.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль, передає Центр журналістських розслідувань.

«Цей тиждень особлива не лише для українців, а й для тисяч сімей, які постраждали від військових злочинів, скоєних Ратко Младичем, вирок щодо якої винесено сьогодні в Гаазі Міжнародним кримінальним трибуналом ООН по колишній Югославії (ICTY). Міжнародні суди хоч і повільно, але довели, що можуть карати за військові злочини. А значить, будуть покарані і ті агресори, які здійснювали їх в Криму і на Донбасі», – зазначила Зеркаль.

За її словами, домагатися відповідальності за вчинене в Міжнародному суді ООН, Міжнародному кримінальному суді, Європейському суді з прав людини потрібно для того, «щоб в пам’яті людства чітко було зафіксовано, хто і які злочини вчинив».

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг і Європейська зовнішньополітична служба вітали рішення Міжнародного трибуналу по колишній Югославії, винесене генералу Ратко Младіча, яким той засуджений до довічного ув’язнення.

«Це свідчить про те, що верховенство права працює, а особи, винні у військових злочинах, залучаються до відповідальності», – йдеться в заяві генсека альянсу, поширеному прес-службою НАТО.

За словами Столтенберга, як командир боснійських сербів генерал Младіч «винен в жахливих злочинах проти мирних жителів, включаючи вбивство тисяч боснійських чоловіків і хлопчиків у Сребрениці в 1995 році».

«НАТО допомогла покласти край цій темній чолі в історії Європи. Західні Балкани мають стратегічне значення для нашого альянсу, який уже понад двадцять років допомагає будувати стабільність в регіоні. Ми бачимо майбутнє Західних Балкан в євроатлантичну співпрацю та інтеграції для тих, хто цього хоче », – підкреслив генеральний секретар НАТО.

На вирок Младичу відреагувала і Європейська служба зовнішніх справ (EEAS). Її офіційний представник поширив у середу комюніке, в якому зазначається, що винесений у справі сербського генерала вердикт «зачіпає деякі з найпохмуріших, найбільш трагічних подій в недавній історії Боснії і Герцеговини, Західних Балкан, Європи, включаючи геноцид в Сребрениці».

«Забезпечення справедливості і боротьба з безкарністю за найжахливіші злочини – це фундаментальна людська обов’язок», – заявив представник ЄВС.

Він висловив співчуття тим, хто вижив і хто втратив своїх близьких.

Євросоюз «повністю поважає рішення МТКЮ і підтримує його роботу».

«Ми твердо заявляємо про необхідність повної співпраці з МТКЮ, а також з його наступником – Міжнародним залишковим механізмом для кримінальних трибуналів», – підкреслюють в Брюсселі.

22 листопада Ратко Младич, відомий також як «боснійський м’ясник», був визнаний Судом ООН в Гаазі винним в організації геноциду, військових злочинах і злочинах проти людства і був засуджений до довічного ув’язнення.

16 травня 2012 Міжнародний трибунал в Гаазі почав судовий процес у справі сербського генерала Ратко Младича, який командував армією Республіки Сербської під час військового конфлікту в Боснії і Герцеговині 1992-1995 років.

69-річного Младича звинувачували по 11 пунктам в геноциді, злочинах проти людяності і порушенні законів і звичаїв ведення війни. Всього 69-річному Младичу закидають 106 злочинів. Раніше їх налічувалося майже вдвічі більше. Після того, як у Младича були виявлені проблеми зі здоров’ям, частина звинувачень з нього зняли, щоб прискорити судовий процес.

Влада Сербії заарештувала Младича 26 травня 2011 і через кілька днів видала його в Гаагу. Арешт генерала був неодмінною умовою для початку переговорів Сербії про приєднання до Європейського союзу. Передбачається, що для викладу своїх аргументів звинуваченням знадобиться близько 200 годин, виступлять більше 400 свідків. Сам Ратко Младіч своєї провини не визнає. «Я захищав свій народ, свою країну», – заявив він в ході досудових слухань.