Підозра у держзраді Міхальчевському може бути доповнена фактами його політичної діяльності у Криму – Удовиченко

Новини
Колишній «міністр охорони здоров'я Криму» Петро Михальчевський після арешту судом Фото: RFE/RL

Оголошена раніше прокуратурою АРК підозра у державній зраді колишньому «міністру охорони здоров’я Криму» Петру Міхальчевському може бути доповнена фактами його участі у формуванні політичної системи РФ та  дискримінації  ешканців Криму при наданні  медичної допомоги.

Про це заступник прокурора АРК Олександр Удовиченко заявив в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ТРК Чорноморська).

«На сьогодні досліджуються всі дії Михальчевського в незаконно створеному «уряді Криму» на посаді так званого «міністра охорони здоров’я». Кожній цій дії буде надана оцінка, і якщо слідчі дійдуть переконання, що це є допомога іноземній державі, то, звичайно, це буде включено в обсяг обвинувачення, і це найде своє відображення в нових варіантах повідомлення про підозру», – сказав Удовиченко.

Крім того, за його словами, слідство опрацьовує і факти, опубліковані в матеріалі Центру журналістських розслідувань щодо участі Міхальчевського в політичний діяльності в окупованому Криму. Екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Госсовєта Криму».

«Ті обставини, які зазначаються у сюжеті щодо політичної діяльності та інших моментів, також задокументовані слідчими, є певні факти, які це підтверджують, і цьому також буде надаватися оцінка», – зазначив заступник прокурора АРК.

Нагадаємо, 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «глави» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму. Михальчевський підписав вручену йому підозру в скоєнні злочину за ст. 111 КК України (державна зрада).

8 січня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід Міхальчевському у вигляді утримання під вартою строком на один місяць.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що Міхальчевський може бути причетний до дискримінації кримчан. Очолюючи «міністерство охорони здоров’я» на півострові в 2014 році, він проводив політику доступності медичної допомоги тільки власникам паспорта Росії.

Михальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.