США почали підготовку до передачі Україні партії протитанкових ракетних комплексів Javelin

Новини
Американський ПТРК FGM-148 Javelin Фото: commons.wikimedia.org

Спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер повідомив, що Сполучені Штати почали підготовку до передачі Україні партії протитанкових ракетних комплексів Javelin.

«Потрібен час, щоб все підготувати: об’єкти, де все буде зберігатися, способи передачі. Ми працюємо разом над тим, як їх транспортувати і впровадити в Збройні сили України», – розповів американський дипломат в інтерв’ю «Радіо Свобода», опублікованому в неділю, 28 січня, передає Центр журналістських розслідувань.

Волкер нагадав, що ПТРК є оборонною зброєю, ефективним при відображенні танкового настання.

«Це – оборонне озброєння. Чи не для нападу і не для застосування на лінії конфлікту. І я думаю, Україна багато в чому поділяє цю позицію», – пояснив він.

За словами спецпредставника Держдепартаменту США, Вашингтон планує заповнити «білі плями» в оборонних потужностях України, щоб перешкодити ескалації конфлікту в Донбасі.

«Це найменше, чого б ми хотіли», – запевнив Волкер.

В грудні 2017 року адміністрація президента Дональда Трампа санкціонувала постачання Україні снайперських гвинтівок M107A1 і супутнього устаткування на суму $ 41.5 млн. Однак уряд США не дало згоди на поставки Україні протитанкових ракет Javelin і інших видів важкого озброєння, про що просить Київ.

Посол США в Україні Марі Йованович повідомила, що адміністрація президента США в кінці 2017 року справді прийняла рішення про надання Україні додаткових оборонних можливостей, і поставки будуть здійснюватися в рамках допомоги.