У Криму «суд» скасував розгляд апеляції на продовження арешту фігурантам «справи Веджіє Кашка»

Новини
Бекір Дегерменджі і Асан Чапух (вгорі), Руслан Трубач і Казім Аметов (внизу) Фото: 15minut.org

«Верховний суд» окупованого Криму в п’ятницю, 9 лютого, скасував розгляд апеляційної скарги і повернув матеріали про продовження арешту чотирьом фігурантам «справи Веджіє Кашка» Бекіру Дегерменджі, Асану Чапуху, Кязіму Аметову і Руслану Трубачу в першу інстанцію на доопрацювання.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кримський адвокат Еміль Курбедінов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Верховний суд Криму вдруге повернув до першої інстанції матеріали про продовження арешту фігурантам «справи Веджіє Кашка». Адвокатами було подано апеляційні скарги на рішення Київського районного суду Сімферополя – про продовження арешту чотирьом кримським татарам, обвинуваченим у вимаганні. Однак Верховний суд Криму ніяк не може приступити до розгляду цих апеляційних скарг, і другий раз повертає справу до першої інстанції на «доопрацювання», для можливості розгляду у Верховному суді», – написав Курбедінов.

Він зазначив, що рішення «Київського райсуду» взагалі не містило відомостей про продовження арешту його підзахисного Кязіма Аметова.

«З цього приводу мною і Кязім-ага були подані відповідні заяви начальнику слідчого ізолятора, прокуророві республіки, начальнику ФСВП Криму – про негайне звільнення! На даний момент Кязім Аметов утримується в ізоляторі без будь-якого рішення суду», – заявив Курбедінов.

Кримський адвокат Еміль Курбедінов Фото: Facebook Крымская солидарность

Як повідомлялось, 23 листопада в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики.

24 листопада «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Казима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі на два місяці до 15 січня 2018 року.

6 грудня у заарештованого 65-річного Асана Чапуха в СІЗО Сімферопля стався мікроінсульт, однак йому не надали медичну допомогу. Лише в кінці грудня Асан Чапух пройшов медичний огляд в лікарні імені Семашка в Сімферополі.

12 грудня адвокат Едем Семедляєв повідомив, що у заарештованого Бекіра Дегерменджі різко погіршився стан здоров’я, він потребує термінової госпіталізації. Дегерменджі інвалід 3-ї групи через захворювання на астму. Однак звернення адвокатів були проігноровані. В ніч на 14 грудня  Бекір Дегерменджі потрапив із СІЗО Сімферополя в реанімацію 7-ї міської лікарні. На початку січня 2018 року Бекіра Дегерменджі перевели з лікарні до медсанчастини СІЗО.

12 січня 2018 року «Київський районний суд» Сімферополя на 2 місяці продовжив арешт Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Кязіма Аметова і Руслана Трубача.

7 лютого Еміль Курбедінов повідомив, що у заарештованого Кязіам Аметова погіршується здоров’я через нестерпні умови в СІЗО Сімферополя.