У СІЗО Краснодара відмовилися передавати продукти харчування викраденому ФСБ українцю Грибу

Новини
Павло Гриб Фото: RFE/RL

У російському Краснодарі адміністрація слідчого ізолятора відмовилася передавати продукти харчування українцю Павлу Грибу, якого на території РФ викрала ФСБ.

Про єтом повідомив в Facebook його батько Ігор Гриб, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, людині, який намагався зробити продуктову передачу, в СІЗО заявили про те, що ці продукти передавати заборонено і укладений знаходиться на дієті.

«Адміністрація СІЗО практично нічого не дозволила передати синові», – зазначив Ігор Гриб.

Він також додав, що на тлі загального погіршення здоров’я відсутність мінімально необхідного харчування підвищує ризик «раптової появи вираженої кровотечі з просвіту стравоходу, шлунка або дванадцятипалої кишки, зі зниженою згортання функцією крові».

За словами Гриба, такий висновок зробив доктор медичних наук Василь Притула. Лікар також рекомендує в комплексі лікування порто-системну шунтуючу операцію. «У разі появи внутрішньої кровотечі жодне медичне установа Краснодарського краю просто не в змозі надати необхідну допомогу. Павло повільно закінчиться кров’ю», – написав Гриб.

Як повідомлялося, 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав в Гомель для зустрічі з дівчиною-росіянкою, з якою познайомився в соціальних мережах. Посольство України в Мінську направило ноту МЗС Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Гриба. Згодом стало відомо, що його немає серед затриманих або заарештованих в білоруському СІЗО.

29 серпня 17-річна росіянка з Сочі зізналася, що запросила Павла Гриба в Білорусь під тиском співробітників ФСБ, які потім викрали його і доставили в Росію. Зараз він утримується в СІЗО Краснодара. ФСБ обвинувачує Гриба в тероризмі. 

Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.

1 лютого 2018 року Краснодарський крайовий суд відхилив апеляцію на запобіжний захід Гриба. Його батько повідомив про суттєве погіршення стану здоров’я сина.

8 лютого 2018 року МЗС України звернувся з вимогою до Росії допустити українських лікарів до Павлу Гриба, який був незаконно викрадений російським спецслужбами в Білорусі і тепер утримується в СІЗО Краснодара.

22 лютого консул України зустрівся в СІЗО Краснодара з Павлом Грибом, який не отримує належного лікування.

20 березня апеляційний суд залишив під арештом Гриба. Слідчий не дозволив матері Гриба побачення з сином.