У Криму в СІЗО Сімферополя в квітні 4 людини померли неприродною смертю – правозахисники

Новини
СІЗО Сімферополя Фото: Facebook Эмиль Курбединов

В окупованому Криму в квітні в СІЗО-1 Сімферополя померло неприродною смертю щонайменше чотири людини, двоє з них – кримські татари.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), передає Центр журналістських розслідувань.

«КПГ має інформацію, що, імовірно, 6 квітня знайдені повішеними: Сервер Білялов, 69 років, і Олег Гончаров, 46 років. 12 квітня в штрафному ізоляторі (карцері) знайдений повішеним 23-річний Дмитро Шипшина. 13 квітня в камері номер 8, куди поміщають новоприбулих, в так званому карантині, з перерізаним горлом знайдений 39-річний Іслам Іскеров, доставлений в СІЗО Сімферополя з Джанкою», – розповіли в КПГ.

Як відзначили правозахисники, ці дані підтвердили кілька незалежних один від одного джерел, хоча інформація про ці події відсутня на офіційних сайтах Слыдкому РФ, прокуратури РФ, ФСВП РФ.

Кримська правозахисна група не має достовірних даних про те, що саме послужило причиною смерті цих людей. Одна з версій – самогубство через повішення Сервера Билялова, Олега Гончарова і Дмитра Шипшини і саморозтин горла Ісламом Іскеровим. Але версії про самогубство можна вважати і не переконливими», – вказали в КПГ.

Зокрема, за наявною у правозахисників інформацією, Сервер Білялов найближчим часом розраховував зв’язку з нововиявленими обставинами на припинення кримінального переслідування та звільнення від покарання.

Дмитро Шипшина був «знайдений» повішеним у карцері (ШІЗО), куди поміщають людей після ретельного особистого огляду, і ув’язнений перебуває там один під постійним наглядом.

Також, зазначають правозахисники, не ясно, що могло спонукати перерізати собі горло Іслама Іскерова, звинуваченого в крадіжці по ст.158, ч.1 КК РФ, максимальне покарання за якою – два роки позбавлення волі, а мінімальне – штраф до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

«Відсутність реакції з боку Слідчого Комітету РФ і Прокуратури РФ на загрозу життю людей в місцях позбавлення волі показує не тільки небажання Росії дотримуватися міжнародних стандартів, а й нездатність російської окупаційної влади гарантувати людям, які знаходяться під її заступництвом і наглядом, право на життя і поваги людської гідності», – заявили в КПГ.

Правозахисники нагадали, що за міжнародними стандартами, окупуюча держава несе відповідальність за життя цивільних осіб, які перебувають під її заступництвом. Згідно з рішеннями ЄСПЛ, держава несе відповідальність за будь-яку особу, що міститься під арештом, оскільки вона повністю знаходиться в її владі.