Сенцов у листі: Почуваю себе не так прекрасно, як може здатися деяким уповноваженим

Новини
Олег Сенцов Фото: RFE/RL

Незаконно засуджений в РФ український режисер, кримчанин Олег Сенцов, який вже 55-й день голодує в російській колонії, в листі українській актрисі Риммі Зюбіній повідомив, що почуває себе «не так прекрасно, як може здатися деяким уповноваженим правозахисникам».

Копію листа Сенцова, який він написав 3 липня, Зюбіна опублікувала на своїй сторінці в Facebook, в суботу, 7 липня, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я почуваю себе нормально, незважаючи на 51 день (голодування – ред.), звичайно не так прекрасно, як може здатися деяким уповноваженим правозахисникам, моє здоров’я – кожен бачить те, що хоче бачити», – зазначив український режисер.

Він також розповів, що листи, які надсилають йому і які пише він, читає цензор, і тому вони затримуються.

«Спочатку її (пошту – ред.) читає цензор і інші зацікавлені особи, потім його роздруковують і віддають мені і може не в той же день. Потім я пишу відповідь і процедура повторюється в тому ж порядку. Так що якщо, загалом, відповідь приходить через тиждень, але це нормальна швидкість для цієї системи. Тому що звичайні паперові листи з України йдуть місяць і стільки ж назад. Та й губляться часто, на відміну від електронних, долю яких можна відстежити», – написав Сенцов.

Він також звернув увагу й на проблеми з телефонними дзвінками в колонії.

«З дзвінком та ж ситуація – пробитися дуже складно. Там з-за кордону один автомат на весь табір. Тому звичайно пробуйте, але не факт, що до мене дійде черга. Або взагалі такий дзвінок дозволять, сама розумієш, така ситуація навколо мене; і тут в тому числі, так що не парся, є ж листи!», – зазначив Сенцов.

Нагадаємо, 15 червня  Олега Сенцова, який голодує з 14 травня з вимогою звільнення усіх українських політв’язнів, вивозили в реанімацію. Український режисер спростував слова омбудсмена РФ Тетяни Москалькової про «лікувальне голодування» і набір ваги. Сенцов знаходиться в окремій палаті медчастини колонії, у нього загострилися проблеми з серцем і нирками. Кожен день він п’є по 3,5 літра води, йому капають крапельницю з великою кількістю глюкози, амінокислот і поживних вітамінних речовин.

За інформацією лікарів, у Сенцова дуже загрозливий стан здоров’я, в нього відмовляють рецептори.

Сенцова підтримують крапельницями з вітамінними коктейлями.

Двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан, яка 5 липня побувала в колонії «Білий ведмідь» в Лабитнангі на короткостроковому побаченні з режисером, повідомила, що він зараз важить 75 кг при зрості 190 см, за час голодування Сенцов втратив 15 кг.