Екіпаж українського судна «ЯМК-0041» примусово утримують в Криму – Денісова

Новини
Затримане прикордонслужбою ФСБ українське судно «ЯМК-0041» у Балаклаві, Крим Фото: ps.fsb.ru

В окупованому Криму у рибалок українського судна «ЯМК-0041», затриманого прикордонною службою ФСБ, вилучили паспорти, їх примусово утримують на півострові і постійно чинять психологічний тиск.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Маю інформацію, що членів екіпажу риболовецького судна ЯМК-0041, які є свідками в рамках кримінальної справи проти капітана судна Віктора Новицького, примусово утримують. Капітана звинувачують у незаконному вилові риби, а члени екіпажу, які є просто свідками – не можуть повернутися додому. У них вилучені паспорти, а також здійснюється постійний психологічний тиск з боку російських правоохоронців», – написала Денісова.

Вона додала, що звернулася до Генпрокурора РФ Юрія Чайки, голови ФСБ Олександра Бортникова і голови Ради при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова з проханням терміново надати інформацію, «за яких підстав була обмежена свобода пересування членів екіпажу та чому у них були вилучені паспорти».

Як повідомлялось, 4 травня 2018 року прикордонний корабель РФ затримав в Чорному морі біля окупованого Криму українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» з Очакова з п’ятьма членами екіпажу на борту за нібито «незаконний промисел камбали-калкана у виключній економічній зоні РФ». Судно і моряків доставили на півострів.

У Держприкордонслужбі України заявили, що судно «ЯМК-0041» мало необхідні дозволи на вилов риби в межах територіального моря, або 12-мильної морської зони. Однак судно не оформлялося для виходу за лінію держкордону України.

МЗС України зажадало від РФ звільнити українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» і його екіпаж. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі моряків судна «ЯМК-0041».

ФСБ порушила кримінальну справу за звинуваченням у браконьєрстві щодо капітана українського судна «ЯМК-0041» Віктора Новицього за ч.3 ст.256 КК РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища). На судно накладено арешт.

«Суд» продовжив до 8 липня арешт капітана «ЯМК-0041» Віктора Новицького. При цьому четверо моряків судна, громадяни України Геннадій Отичко (10.11.1976), Руслан Скрипник (04.10.1988), Сергій Калиниченко (01.06.1967), Олег Блок (16.03.1965) продовжували незаконно утримувати без пред’явлення обвинувачення в «Прикордонному Управлінні ФСБ по Республіці Крим» в Балаклаві під Севастополем.

4 червня стало відомо, що четверо моряків українського судна «ЯМК-0041» відмовилися від їжі. 2 липня у Севастополі чотирьох рибалок судна «ЯМК-0041» випустили з території прикордонного управління ФСБ в Балаклаві, де їх утримували без пред’явлення обвинувачення. Вони припинили голодування.