Балуха відвезли із СІЗО Сімферополя на ознайомлення з матеріалами справи – Чийгоз

Новини
Володимир Балух в «Роздольненському райсуді» Криму, 2 липня 2018 р Фото: RFE/RL

В окупованому Криму голодуючого українського активіста Володимира Балуха відвезли із СІЗО Сімферополя в ізолятор тимчасового утримання в Роздольному для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

Про це виданню Крим.Реалії повідомив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, який відповідає в Меджлісі за взаємодію з родичами політв’язнів в Криму, передає Центр журналістських розслідувань.

«Балуха вивезли для ознайомлення з матеріалами справи десь чотири дні тому. Він знаходиться в ізоляторі тимчасового утримання в Роздольному. У нього є таке право і йому дали можливість їм скористатися. Там йому слідчий приносить матеріали справи, він їх там читає. Сьогодні (23 липня – ред.) він, може, повернеться», – сказав Чийгоз.

За його словами, в СІЗО Сімферополя Балуха продовжують утримувати в загальній камері, незважаючи на стан його здоров’я, однак «припиняти голодування він все так же не має наміру».

Нагадаємо, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив фермера Володимира Балуха, який підняв над своїм будинком український прапор, до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів за фальсифікованим обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів».

14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.

5 липня в Криму «Роздольненський районний суд» засудив Володимира Балуха у «справі про дезорганізацію діяльності Роздольненського ІТТ» до 3 років колонії загального режиму. За сукупністю з попередньою справою про «зберігання боєприпасів» активіста засудили до 5 років в колонії загального режиму і штрафу 10 тис рублів.

МЗС України висловив Росії протест через винесення «судом» окупованого Криму нового «вироку» українському активісту Володимиру Балуху та закликали міжнародних партнерів вплинути на Кремль задля звільнення українця.

13 липня «Желєзнодорожний районний суд» окупованого Сімферополя відхилив клопотання адвоката Ольги Дінзе про умовно-дострокове звільнення українського активіста Володимира Балуха за першим вироком.