У Криму Полозов ознайомився з матеріалами дослідчої перевірки у «справі Веджіє Кашка»

Новини
Адвокат Микола Полозов Фото: RFE/RL

В окупованому Криму російський адвокат Микола Полозов відвідав «управління Слідчого комітету РФ в Сімферополі», де ознайомився з матеріалами дослідчої перевірки за фактом смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, яка загинула 17 листопада 2017 року у ході проведення російським силовиками спецоперації в Сімферополі.

Про це Полозов повідомив виданню Крим.Реалїі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Мені вдалося частково ознайомитися з матеріалами дослідчої перевірки – це 200-т сторінковий том, де містяться обставини затримання Веджіє Кашка, аж до прізвищ співробітників «Центру Е», ФСБ і Россгвардії. Однак в Слідкомі з мене взяли підписку про нерозголошення особистих даних цих співробітників. Крім того, там є судово-медична експертиза, яка проводилася з тілом Веджіє Кашка. Я не медик, але думаю, що в перспективі ми однозначно будемо замовляти альтернативну судмедекспертизу», – сказав адвокат.

Нагадаємо, 1 серпня «Київський районний суд» Сімферополя не задовольнив скаргу Миколи Полозова на бездіяльність слідчого Надії Балашової у «справі Веджіє Кашка». Однак в ході судового засідання з’ясувалося, що у захисту з’явилася можливість ознайомитися з матеріалами дослідчої перевірки, оскільки 20 липня документи у справі повернули з «прокуратури» до «управління слідчого комітету».

Як повідомлялось, 23 листопада в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів у «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.

23 листопада 2017 року прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактами проведення російським силовиками незаконних обшуків, затримань і смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка в окупованому Криму за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.162 (порушення недоторканності житла), ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.1 ст.115 (умисне вбивство) КК України.

9 лютого 2018 року Микола Полозов повідомив, що проведе незалежне розслідування обставин смерті ветерана кримськотатарського руху Веджіє Кашка.

У лютому 2018 року підконтрольне РФ слідство відмовилося порушувати кримінальну справу за фактом смерті Кашка на підставі відсутності обставин, передбачених ч. 1 ст. 105 (вбивство), ч. 1 ст. 109 (спричинення смерті з необережності), ч. 4 ст. 111 (навмисне заподіяння тяжкої шкоди здоров’ю, що призвело з необережності до смерті потерпілого) Кримінального кодексу Росії.

27 травня Полозов повідомив, що «управління Слідчого комітету РФ в Криму» повторно відмовилосьвідкрити кримінальне провадження за фактом загибелі Веджіє Кашка.