Родина загиблого Шеремета звернулася до суду зі скаргою на бездіяльність Луценко

Новини
Фото: UKRINFORM

Близькі загиблого журналіста Павла Шеремета звернулися в Печерський райсуд Києва зі скаргою на бездіяльність генпрокурора України Юрія Луценка у справі про вбивство журналіста, скоєне в центрі Києва 20 липня 2016 року.

Документ подав до суду адвокат сім’ї Шеремета Андрій Мамалига, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Українська правда, одним з керівників якого був загиблий журналіст.

У скарзі цивільна дружина Шеремета, редактор-засновник Української правди Олена Притула вимагає визнати її потерпілою. Вона переконана, що вибух автомобіля, який стався на розі вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького 20 липня 2016 року і внаслідок якого загинув журналіст, був терористичним актом.

«Зухвалість, із якою діяли терористи, вказує, що метою злочину було не вбивство Павла Шеремета, а отримання психологічного ефекту у вигляді паніки та зневіри свідків теракту, телеглядачів та близьких загиблого Павла Шеремета у власній безпеці. Очевидно, що злочин вчинений з метою залякування як всього населення, так і журналістів зокрема», – йдеться в скарзі.

Ще 27 лютого 2018 року Притула звернулася до генпрокурора із заявою, в якій просила розслідувати цю справу як теракт, який привів до загибелі людини. Однак до 1 серпня Юрій Луценко на цю заяву не відреагував – досудове розслідування по ч.3 ст.258 КК України (терористичний акт) не розпочато.

Оскільки Кримінальний процесуальний кодекс дозволяє оскаржити таку бездіяльність генпрокурора, Притула попросила суд зобов’язати Луценка «невідкладно внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та почати розслідування за фактом скоєння кримінального правопорушення за ч.3 ст.258 Кримінального кодексу України, а саме скоєння терористичного акту 20 липня 2016 року, що призвело до загибелі Павла Шеремета».

Також цивільна дружина загиблого вимагає зобов’язати генпрокурора визнати її потерпілою в цьому виробництві і допустити до участі в процесі її адвоката Андрія Мамалигу.

Олена Притула и Павло Шеремет Фото: Никита Кузьмин

Нагадаємо, 20 липня в Києві на перехресті вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького пройшла акція пам’яті вбитого на цьому місці 2 роки тому журналіста Павла Шеремета.

Як повідомлялося, вранці 20 липня 2016 року в Києві в результаті вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Автомобіль належав керівниці «Української правди» Олені Притулі, її в машині в момент вибуху не було.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом вбивства Шеремета. Вбивство кваліфіковано за ч.2 п.5 ст.115 КК України – (умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб), підслідність по якому віднесена до Нацполіціі. Раніше в Нацполіціі України заявляли, що в якості основної версії вбивства журналіста слідчі розглядають його професійну діяльність.

Журналісти з проекту «Слідство.Інфо» разом з колегами з міжнародної мережі OCCRP представили власне розслідування вбивства Павла Шеремета.

5 червня 2017 року ім’я Павла Шеремета внесли в Меморіал журналістам, загиблим при виконанні своїх професійних обов’язків, в Музеї новин «Newseum» в столиці США Вашингтоні.

12 липня Міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) представив у Києві спеціальний звіт про вбивство Павла Шеремета. Комітет повідомив про відсутність конкретних результатів в даному розслідуванні і рекомендував Україні задіяти всі необхідні ресурси для встановлення організаторів цього злочину.

20 липня 2017 року в Києві прошла акція пам’яті «Рік без Павла», присвячена річниці загибелі Павла Шеремета. Її учасники вимагали від влади розслідувати вбивство журналіста.

Головне слідче управління Нацполіції засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета для захисту життя осіб, «які беруть участь у кримінальному судочинстві».